Idan Artikel 20.05.2020

Amnesty og regeringen afgør, om Danmark skal til VM i Qatar

Når historien om fodbold-VM i Qatar engang kan skrives fuldt ud, vil det fremstå som den største skandale i international idræt nogensinde, siger Ekstra Bladets sportskommentator, Jan Jensen. Men det danske landshold skal stadig afsted, med mindre Amnesty International og den danske regering siger noget andet, mener DBU’s formand, Jesper Møller.

Problemerne for de migrantarbejdere, der bygger VM-faciliteter i Qatar, er kun vokset under coronapandemien. Mange arbejdere er låst inde i lejre uden adgang til mad og rindende vand og er overladt til at tigge for at overleve. Det fortæller Jan Jensen i den første episode af podcasten ‘Tillægstid’ fra Idrættens Analyseinstitut (Idan).

Han var inviteret i studiet sammen med formanden for DBU, Jesper Møller, og international chef for Play the Game, Jens Sejer Andersen, for at diskutere, om det er lykkedes at gøre det internationale fodboldforbund, FIFA, mindre korrupt og mere demokratisk på de fem år, der er gået, siden Sepp Blatter trak sig som præsident og blev afløst af Gianni Infantino.

En del af den diskussion kom til at handle om VM i Qatar, og hvordan DBU håndterer at deltage i et VM, der skal afholdes i et regime, der har så store problemer med demokrati og menneskerettigheder som Qatar. Problemerne var velkendte, da landet fik tildelt værtsskabet i 2010, og siden har DBU haft en strategi om at lægge pres på Qatar ad dialogens vej for at skabe bedre vilkår for blandt andet migrantarbejderne i landet.

Det er tid til at gøre regnestykket op

Jan Jensen har besøgt migrantarbejdernes lejre flere gange og fortæller i podcasten om, hvordan de bor i overfyldte rum uden rindende vand og aircondition, og at mange arbejdere har mistet livet, mens de har arbejdet på at bygge faciliteter til VM. Han mener, at tiden er inde til at tage VM fra Qatar, mens Jens Sejer Andersen opfordrer til at gøre regnestykket op og se, om Qatar har indfriet forventningerne fra det internationale samfund.

”Selvfølgelig kan forholdene også blive for groteske. Nu er der gået mange år, og der er grund til at kigge på, hvordan de faktiske forhold er, og at vi tager et meget kritisk blik på de rapporter, der kommer om forholdene i landet. Er det lykkedes Qatars Emir at trække den her diskussion i langdrag uden at indføre reelle forbedringer og uden at ophæve Kafala-systemet, som er en form for moderne slaveri?” spørger Jens Sejer Andersen.

Regeringen skal beslutte boykot

Jesper Møller vil imidlertid vente på signaler fra både Amnesty International og den danske regering, før DBU vil drage sportslige konsekvenser af situationen i Qatar og for eksempel boykotte VM, hvis Danmark kvalificerer sig til slutrunden.

”Vi har en aftale med Amnesty International om, at vi får informationer om forholdene i Qatar, og vi er dybt påvirkede af det, som Jan fortæller om, og de rapporter vi får fra forskellige menneskerettighedsorganisationer,” siger han.

”Men de seneste rapporter fra Amnesty, som jeg har fået præsenteret, siger, at presset hjælper. Hvis Amnesty havde sagt ”boykot”, er det klart, at så ville vi have taget en ny dialog. Men Amnesty anbefaler fortsat, at vi deltager, men lægger maksimalt pres på ad dialogens vej som specialforbund. Så Amnesty anbefaler heller ikke en boykot,” siger Jesper Møller.

Jesper Møller henviser også til, at DBU sammen med Danmarks Idrætsforbund har besluttet, at man ikke vil boykotte et VM eller en anden sportsbegivenhed i Qatar, medmindre der er tale om en boykot iværksat af regeringen og Folketinget.

”Det, der er vigtigt for os, er, at når historien om Qatar skal skrives, så vil vi kunne kigge os i spejlet og sige, at vi i hvert fald har gjort noget sammen med Amnesty,” siger han.

Lyt til podcasten

FIFA under Infantino - har reformerne hjulpet?

Den 27. maj 2015 stormede politistyrker det schweiziske hotel Baur au Lac, hvor FIFA var samlet, og anholdte flere fremtrædende FIFA-ledere. Det førte i sidste ende til Sepp Blatters afgang. I 2016 fik FIFA en ny præsident, Gianni Infantino, der lovede at gennemføre reformer og skabe et helt nyt FIFA. Hvor stor succes han har haft med det, og om de nye reformer har skabt mere demokrati og mindre korruption, ser vi nærmere på i denne udgave af ’Tillægstid’.

I udsendelsen debatterer panelet også Qatars værtskab for VM i fodbold i 2022 og nogle af de problemstillinger, der følger med, når store sportsbegivenheder skal finde sted i mindre demokratiske nationer.

Panel:

  • Jesper Møller, formand i DBU
  • Jan Jensen, journalist hos Ekstra Bladet
  • Jens Sejer Andersen, international chef i Play the Game.

 Vært: Stanis Elsborg

Læs lignende nyheder

Joseph Blatter præsenterer Qatar som VM-vært i 2022
Idan Artikel 21.12.2021
23 lande støtter dansk krav om mere gennemsigtighed i international idræt
Kulturminister Joy Mogensen
Idan Artikel 13.01.2021
Samråd om VM i Qatar: Regeringen har ikke planer om politiske initiativer
Qatar-arbejdere foran stadion
Idan Artikel 11.12.2020
Nyt borgerforslag ønsker debat i Folketinget om at boykotte VM i Qatar
Håndboldkvinder fejrer sejr
Idan Kommentar 27.11.2023
Hvilke store sportsevents er de ‘rigtige’? Fem anbefalinger til det danske arbejde med store internationale sportsbegivenheder

Find flere afsnit af Tillægstid

Mand lytter til podcast
Idan

Podcasten Sport & Perspektiv