Idan Forum netværksmøde 7. marts: Idrættens organisering - når elite og bredde går hånd i hånd
Langt de fleste kommuner, specialforbund og foreninger er optaget af forholdet mellem elite og bredde. Historisk har elite og bredde været opfattet som hinandens forudsætninger, men nyere forskning viser, at der ikke er en automatisk sammenhæng. Succes på eliteplan giver ikke flere medlemmer til bredden, og mange breddemedlemmer sikrer ikke medaljer til eliten.
OBS: Arrangementet er overstået
På netværksmødet 7. marts dykker vi ned i gode eksempler på forholdet mellem elite og bredde. Hvordan kan stærke miljøer inden for eliten have positiv betydning for bredden, og hvordan balancerer specialforbund og kommuner mellem de to? Vi bliver opdateret på den nyeste viden, og vi bliver præsenteret for en række cases, hvor man søger at integrere det bedste fra begge verdener.
Netværksmødet afholdes den 7. marts kl. 10-15 hos Venue Køge, Ved Stadion 4, 1. sal, 4600 Køge.
Se det fulde program for dagen
09.30-10.00: Ankomst og let morgenbrød
10.00-10.30: Velkomst og introduktion
10.30-12.00: Spot på Køge: Hvordan kan succes på elite- og breddesiden kombineres?
Vi sætter spørgsmålet om synergi mellem elite og bredde til debat med afsæt i tre oplæg:
- Rasmus K. Storm er analyse- og forskningschef ved Idrættens Analyseinstitut og har i mange år forsket i forholdet mellem elite og bredde. Rasmus sætter indledningsvis rammen for dagen og vil bl.a. berøre, hvad forskningen siger om forholdet mellem elite og bredde, og hvordan der ifølge forskningen kan opstå synergi mellem de to? Rasmus K. Storm vil også pege på forhold, som er afgørende for, at man kan lykkedes med både elite og bredde i f.eks. en forening, specialforbund eller kommune.
- Søren Østergaard er leder af Center for Ungdomsstudier og har været en central figur i udviklingen af pige- og kvindefodbold på Køgeegnen. Satsningen på pige- og kvindefodbold startede i 2016 og handlede bl.a. om at give piger de samme muligheder for at spille fodbold som drenge. Men også om at gøre piger gode uden for banen, og Søren Østergaard trak i projektet bl.a. på sine erfaringer fra ungdomsforskningen, og det var med til at skabe en klub, der kunne rumme de bedste såvel som de næstbedste.
- Per Rud er direktør i HB Køge, som er en professionel overbygning mellem Køge Boldklub og Herfølge Boldklub. På 3,5 år er klubbens kvindehold gået fra Serie 1 til dansk mester og deltager i Champions League samtidig med, at pige- og kvindefodbolden i Køge Boldklub har oplevet massiv medlemsvækst. Per Rud tager os med på rejsen med fokus på, hvordan man har arbejdet med at skabe synergi mellem elite og bredde.
På baggrund af oplæggene faciliteres en debat med afsæt i forskning og erfaringer fra Køge. Brian Hansen, som er formand i Køge Boldklub, deltager sammen med oplægsholderne i debatten. Deltagerne opfordres til at bidrage med eksempler og erfaringer fra egen hverdag.
12.15-12.45: Frokost
12.45-15.00: Når elite begrænser bredden
Eliteidræt har stor appel, og konkurrencefokusset er nemt at forstå og købe ind på. Der findes mange eksempler på, at et ensidigt elitefokus sætter begrænsninger for udviklingen af bredden. I denne del sætter vi fokus på en række eksempler, hvor man har forsøgt at vende et ensidigt elitefokus på hovedet til gavn for bredde og elite. Det gør vi bl.a. med afsæt i to oplæg:
- Anna Valgreen er Idrætschef i Herlev Kommune, som aktuelt er i gang med at udvikle en ny idrætspolitik. Politikken skal bl.a. have fokus på eliteidræt, som i Herlev kun udgør få aktører. Derfor har man fra forvaltningens side haft fokus på, hvordan et elitefokus kunne have bredere relevans, og det er mundet ud i et fokus på attraktive talent- og ungemiljøer, som hovedparten af foreningerne i kommunen kan se sig i. Anna Valgreen fortæller os om processen og ideen med at arbejde med attraktive talent- og ungemiljøer.
- Christian Vinther er formand i Falcon Basket, som de seneste ti år har oplevet stor medlemsfremgang blandt børn og unge på Frederiksberg. Medlemstilgangen er kommet, efter at man dengang skrottede ambitionerne om at have elitehold i landets bedste rækker for mænd og kvinder, som åd 75 pct. af midlerne og drænede klubben for menneskelige ressourcer. I stedet satsede man på at genopbygge foreningen nedefra med fokus på ungdomsbasket og at få mange børn i hallen, og lade eliten vokse derfra. De senere år har den tilgang haft tydelig effekt på eliten, og klubbens ungdomshold er stærkere end nogensinde samtidig med, at man nu er begyndt at levere spillere til Basketligahold. Christian Vinther fortæller om at skifte fokus og de videre planer.
På baggrund af oplæggene sætter vi centrale spørgsmål i spil.
15.00: Tak for i dag
Er du endnu ikke medlem af Idan Forum, men er du interesseret i et medlemskab, så kontakt Peter Forsberg, der er projektleder på Idan Forum.
Mail: peter.forsberg@idan.dk
Mobil: +45 4088 5279