Idan Forum netværksmøde 2023: Idrættens rum og rammer - bæredygtige idrætsanlæg
Idrætsanlæg udgør omdrejningspunktet for den offentlige støtte til idrætsområdet. Landets kommuner bruger årligt flere milliarder kroner på at opføre og støtte idrætsanlæg, men får vi nok ud af de mange midler?
Mange af de aktiviteter, som faciliteterne er bygget til, har faldende tilslutning, og undersøgelser de seneste år har vist, at mange anlæg har lav benyttelse og kommer en begrænset skare af borgere til gavn.
På netværksmødet den 7. november debatterer vi fremtidens idrætsanlæg. Hvad er kravene til fremtidens idrætsfaciliteter og deres bæredygtighed? Hvordan kan incitamentstrukturer og facilitetspolitikker være med til at udvikle facilitetsmassen, så den passer bedre til nye idrætsformer, er relevant for flere målgrupper og bliver mere bæredygtig? Hvilken rolle har kommunerne og kommunale tilskudsmodeller, og hvordan kan de indrettes, så vi får mest muligt aktivitet for pengene?
Program for netværksmøde:
10.00-10.15: Velkomst og intro til dagen
Spor 1: Hvilken betydning har faciliteters arkitektoniske greb og udtryk for social bæredygtighed?
10.15-10.45: Frederik Petersen, analytiker ved Idrættens Analyseinstitut, tager temperaturen på idrætsfaciliteters sociale bæredygtighed. Hvordan ser det ud med faciliteter som haller, kunstgræsbaner, svømmehaller, fitnesscentre og outdoorfaciliteter, når det kommer til social bæredygtighed? Og hvad er erfaringerne fra konkrete projekter, som har haft fokus på udsatte målgrupper? Hvilken rolle spiller faciliteter her?
10.45-11.15: Oplæg med fokus på kravene til fremtidens idrætsfaciliteter, og hvordan arkitektoniske greb kan være med til at øge idrætsfaciliteters sociale bæredygtighed (afventer endelig bekræftelse)
11.15-11.45: Jacob Kramer, Udviklingschef i SG Huset, fortæller om Synergien, som er et nyt bevægelseshus for unge. Synergiens vision er at lave Danmarks bedste ungemiljø for 15-25-årige, så de unge forbliver aktive gennem hele ungdommen. Synergien er blevet til efter en grundig proces, hvor eksperter, foreningsliv og unge er blevet inddraget. Jacob fortæller om processen, og hvordan de unge har modtaget stedet.
11.45-12.15: Dialog og debat med afsæt i oplæg
12.15-13.00: Frokost og mulighed for rundvisning på Godsbanen
Spor 2: Hvordan kan tilskudsmodeller og facilitetspolitikker være med til at øge idrætsfaciliteters økonomiske bæredygtighed?
13.00-13.15: Peter Forsberg, chefanalytiker ved Idrættens Analyseinstitut, giver en kort intro til incitamenter og facilitetspolitikker. Hvorfor er tilskudsmodeller vigtige, og hvor mange kommuner arbejder med facilitetspolitikker, og hvad fokuserer de på?
13.15-13.45: Ben Jones, Partnership Director, ActiveXchange introducerer os til SportsEye, som er et virtuelt værktøj, der måler idrætsfaciliteters sociale værdi og betydning. Værktøjet kan også give bud på effekten af nye investeringer samt tilskudsniveauer. Oplægget er virtuelt og på engelsk.
13.45-14.45: Inddragelse af aktuelle eksempler fra kommuner, som arbejder med tilskudsmodeller og facilitetspolitik. Samtalen indledes med refleksion over SportsEye, hvorefter vi introduceres til cases og med baggrund heri lægges op til debat om styrker, svagheder, udfordringer og potentialer i arbejdet med tilskudsmodeller og facilitetspolitikker. Deltagere: Louise Kjærsgaard Bertelsen, områdeleder for idrætsfaciliteter Holstebro Kommune og Kristian Pilgaard, leder af Fritid i Thisted Kommune.
14.45-15.00: Afrunding og tak for i år.
Er du endnu ikke medlem af Idan Forum, men er du interesseret i et medlemskab, så kontakt Peter Forsberg, der er projektleder på Idan Forum.
Mail: peter.forsberg@idan.dk
Mobil: +45 4088 5279