150 foreninger går forrest i kampen for mindre diskrimination i idrætten
Det er et år siden, at indsatsen #Gamechanger fik tildelt knap 3 mio. kr. til at bekæmpe diskrimination i idrætten. I dag er 50 foreninger gået i gang med arbejdet, men planen er at få yderligere 100 foreninger med fra hele landet.
”I Danmark skal der være plads til forskellighed i fællesskabet.” Sådan lød det i en pressemeddelelse fra daværende ligestillingsminister Trine Bramsen i august 2022. I pressemeddelelsen præsenterede regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne en handlingsplan, der skulle fremme LGBT+ personers tryghed, trivsel og lige muligheder i Danmark og internationalt.
Med handlingsplanen fulgte blandt andet 2,9 mio. kroner til indsatsen #Gamechanger, der er et samarbejde mellem DGI, DIF og Idrættens Regnbuekoalition, som arbejder sammen om at bekæmpe diskrimination i idrætten på baggrund af seksuel orientering og kønsidentitet.
Et år senere er der rekrutteret cirka 50 Gamechanger-foreninger med lidt over 50.000 medlemmer til projektet, men målet er at få endnu flere med, fortæller Carsten Friis Overby, der er projektleder for #Gamechanger.
"Målet for den næste projektperiode er, at vi skal ud at have fat i 100 ekstra foreninger. Vi går efter at have en bred vifte af idrætsforeninger. Indtil nu har vi har centreret vores indsats meget omkring hovedstadsområdet, fordi det er der, vi har haft vores projektledelse, men nu er målet at sætte et endnu dybere aftryk og komme ud i flere dele af landet," siger han.
Gamechanger har fokus på omgangstonen
Indsatsen #Gamechanger går blandt andet ud på at skabe opmærksomhed omkring, at den omgangstone og de handlemønstre, der er i foreningsfællesskaber, kan virke ekskluderende for LGBT+ personer.
”Som Gamechanger-forening forpligter man sig til at arbejde på, at foreningslivet skal være for alle – uanset seksualitet eller kønsidentitet, og at alle skal kunne føle sig velkomne i idrætsforeningerne,” siger Adam Holmegaard, der er projektkonsulent i #Gamechanger.
En analyse, som konsulentfirmaet Analyse & Tal lavede for Kulturministeriet i 2020, viste, at knap hver femte af de LGBTI+ personer, der dyrker sport, kun i mindre grad eller slet ikke føler sig inkluderet i fællesskabet under træning.
Rapporten viste også, at to ud af tre har oplevet nedsættende sprogbrug om transpersoner, non-binære personer, homo- og biseksuelle eller interkønnede – for eksempel i form af homofobiske jokes eller tilråb.
Jyderup Boldklub fokuserer på inklusion generelt
En af de foreninger, der har været med fra starten, er Jyderup Boldklub i Nordvestsjælland. Her er mantraet, at alle er velkomne.
”Jeg ved godt, at Gamechanger-kampagnen oprindeligt har fokus på regnbuefarverne, og det har vi også, men vi har valgt at se bredere på det og fokusere på inklusion helt generelt. Det handler om, at vi taler ordentligt til hinanden og behandler hinanden ordentligt uanset hudfarve, højde og drøjde,” siger Marthine Dahl, der er formand i Jyderup Boldklub.
Der har dog været en enkelt case i klubben, som har sat nogle tanker og snakke i gang, fortæller formanden.
”Det drejede sig om en af vores dameseniorspillere, som blev til Kasper, og der har vi snakket rigtig meget om, hvordan vi håndterer det, for det bliver hverken første eller sidste gang i fodboldens historie, at det kommer til at ske,” siger Marthine Dahl.
”Desværre er det sådan lige nu, at Kasper ikke har så meget lyst til at spille fodbold, men det har nu ikke noget med dét at gøre, men at der er nogle andre interesserer, der trækker,” uddyber hun.
Der er behov for en norm- og kulturændring
Kigger man forbi den lokale fodboldklub vil de færreste være i tvivl om, at der er tale om en Gamechanger-forening, mener Marthine Dahl. Foreningen har nemlig gjort meget ud af at gøre det synligt for alle og enhver.
Det betyder blandt andet, at anførerne bærer regnbuefarvede anførerbind, at flere af seniorholdene har #Gamechanger skrevet foran på t-shirten, og at overtrækstrøjerne også er prydet med #Gamechanger-logoet.
Men det er ikke gjort med merchandise og hashtags. Derfor besøger projektkonsulenterne de foreninger, som er såkaldte fyrtårnsforeninger.
”Der er forskellige trin. Man kan gå ind på hjemmesiden og melde sig som Gamechanger-forening, hvor man forpligter sig på at gå forrest for at sikre, at der er plads til alle i sporten. Men hvis man er fyrtårnsforening, kommer vi og besøger foreningerne og laver en arbejdsproces med dem,” siger Adam Holmegaard.
Det handler ifølge Adam Holmegaard om, at man får taget snakken med ledere, trænere og bestyrelsen om, hvad normerne er ude i den konkrete forening, for det er der, vi ændrer kulturen, påpeger han.
”Hvis vi bare kommer med nogle fysiske genstande, og de bliver sat op, så arbejder man ikke i dybden med kulturen. Det er vigtigt, at der for eksempel bliver arbejdet videre med dagsordenen, selvom der starter en ny sæson med nye trænere,” siger Adam Holmegaard.
Det vedvarende fokus er vigtigt
I Jyderup Boldklub har de også haft besøg af Gamechanger-konsulenterne.
”Vi har afholdt en trænerdag, hvor vi tog udgangspunkt i noget video, og hvor vi snakkede om, hvordan vi som ledere og trænere ville håndtere forskellige situationer, hvis de forekom. Vores trænere er tit mødre og fædre, som ikke er uddannet til det her, så det har været særligt vigtigt for os at få klædt dem på til at tage de her snakke,” forklarer Marthine Dahl.
Siden besøget har hun haft en del sparring med Adam Holmegaard, og nu ligger der en opgave i at få skabt en rød tråd helt nede fra Trille Trolle-holdet til veteranholdet, så ingen er i tvivl om klubbens værdier.
Ifølge Gamechanger-konsulenterne er netop den løbende dialog enormt vigtig, hvis man vil have noget ændret i klubben fremfor ét konsulentbesøg og én årlig snak. Og her handler det blandt andet om at minde foreningerne om, hvor vigtigt sproget er for at ændre kulturen i klubberne.
”Det er det konstante fokus, der skaber udvikling. Man kan jo sagtens have os på besøg til en dag, og så er det ligesom krydset af, men så kommer der en ny sæson med nye trænere og hvad så? Men der har vi heldigvis at gøre med foreninger, som er interesseret i det lange, seje træk,” siger Carsten Friis Overby.
I Jyderup gør de meget ud af at italesætte værdierne og sige fra overfor uacceptabel adfærd.
”Hvis der står nogle ungdomsspillere og spiller lidt smarte nede på sidelinjen, så får de at vide, at det skal de stoppe med. Trænerne ved også godt, hvad det vil sige at være Gamechanger-forening, og hvordan de håndterer det. Og at de altid kan komme til mig, hvis de har brug for noget sparring på noget,” siger Marthine Dahl.
Hun håber, at der er flere, der vil gå i gang med arbejdet, for når vi er rundt på stadions, er det jo tydeligt, at det er nødvendigt med det fokus.
”Det er ikke sådan, at vi selv er fejlfri nu. Det sker også, at der er nogle, der ikke taler ordentligt til hinanden hos os og kalder hinanden ting. Men det er blevet mere okay at sige fra overfor de ting,” siger hun.
På #Gamechangers hjemmeside ligger materiale, der kan bruges af både trænere, ledelse og bestyrelse. Det indeholder værktøjer og øvelser, der sætter fokus på sprogbrug samt råd og vejledning til, hvad man kan gøre for at sikre, at foreningen giver plads til alle uanset kønsidentitet og seksualitet.