Idan Artikel 15.10.2005

Aftalt spil over Europa

Spilleskandaler rykker stadigt tættere på danske breddegrader. Idrætten bør tage situationen alvorligt og træffe forholdsregler mod aftalt spil.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

På tirsdag afvikles det første retsmøde i Berlin i sagen mod den tyske fodbolddommer Robert Hoyzer og fem medanklagede i spilleskandalen, som rystede tysk fodbold i foråret.

Hoyzer har tilstået, at han bevidst manipulerede sine kendelser i en række kampe til fordel for et kroatisk spillesyndikat, som ifølge anklagemyndigheden tjente mere end en mio. euro blot på to af de kampe, hvor Hoyzers fløjte fik afgørende indflydelse på resultatet. Det tyske fodboldforbund fik en brat opvågnen under affæren. Det tyske spilleselskab Oddset havde fem måneder før skandalens opklaring advaret forbundet om usædvanlige spillemønstre på kampe med Hoyzer som opmand, uden at forbundet havde reageret.

Det pæne Tyskland er rystet af en skandale om aftalt spil, men sandheden er, at skandaler om aftalt spil efterhånden er hverdag – også i andre lande tæt på Danmark.

Finland mærkede suset fra den store verden i sommers, da topklubben Allianssi tabte 0-8 til Haka i den bedste fodboldrække straks efter en ny kinesisk ejers overtagelse af klubben. Ejeren sendte en ny træner og et nyt kuld spillere til Allianssi inden den famøse kamp. Man konstaterede dengang, at der hos spilleselskaber i Asien var sket store og afvigende ændringer på kampens odds hos spilleselskaber i Asien, mens der ikke var usædvanlige spillemønstre på kampen hos bookmakere i Europa. Finske medier hævdede ligefrem, at der var omsat et trecifret millionbeløb i Asien på kampen i det fjerne Nord.

I Italien åbnede politiet i fjor en undersøgelse mod 20 spillere om aftalt spil efter en stribe mistænksomme spil via internettet. Fem spillere har tilstået og hjælper politiet med opklaring af sagen, der involverer 12 klubber i serie A, B og C. Før denne sæson måtte oprykkerne til serie A fra Genoa i stedet en tur i serie B, da det blev afsløret, at klubbens ledelse havde sendt 250.000 euro til Venezia inden sæsonens sidste og afgørende kamp for at ”garantere” den efterfølgende sejr på 3-2.

Den gyldne fløjte

I Portugal har myndighederne efterforsket mammutsagen ”Den gyldne fløjte” siden april 2004. Sagen handler om omfattende svindel med fodboldkampe og involverer helt op imod 200 personer - herunder den nu fratrådte ligapræsident Valentim Loureiro.

I Tyrkiet har fodboldforbundet for nylig udstedt karantæner mod fem spillere for et opklaret forsøg på at fikse ligakampen mellem Sebatspor og Kayserispor i fjor.

I Polen skrev det seriøse nyhedsmagasin, Wprost, i august en artikel om tilstandene i den polske fodboldliga som opfølgning på sagen om den 29-årige bestyrelsesformand for fodboldklubben GKS Katowice, Piotr Dziurowicz. Han gik til politiet og skattemyndighederne og erkendte at, han i mange år havde købt kampe og bestukket fodbolddommere og fodboldspillere. Han gjorde blot, hvad alle andre gjorde, hed det sig. Ifølge Wprost lægger spillerne hyppigt deres bonusser i en pulje til bestikkelse af dommerne, mens dommerne har registreret egne virksomheder til hvidvask af bestikkelsespenge. Wprost hævder, at mafialignende strukturer hvert år indkasserer op mod 40 mio. kr. på at fikse resultater af fodboldkampe.

Flere andre lande i Europa har også spilleaffærer, og trækker man lidt videre cirkler på landkortet, er aftalt spil til fordel for illegale bookmakere et gigantisk og velkendt problem i Asien. Den øverste sportsdomstol i fodboldstormagten Brasilien bestemte for nylig, at 11 kampe fra ligaen skulle spilles om efter indrømmelser fra FIFA-dommeren Edilson Pereira de Carvalho om, at han fiksede kampresultater for et illegalt spillesyndikat.

Cricket i knæ

En idrætsgren som cricket var for få år siden så rystet af spilleskandaler, at det internationale forbund, ICC, var på vej mod afgrunden. ICC bruger i dag over 10 mio. kr. årligt på at bekæmpe korruption. Et svimlende beløb – og så måske alligevel ikke, når ICC’s direktør Malcolm Speed, på et seminar i Berlin i april kunne berette, hvordan en enkelt afgørende cricketmatch mellem sportens stormagter, Indien og Pakistan, havde genereret en spilomsætning på 1,5 mia. dollars.

”Der spilles på alt, lige fra udkommet af lodtrækningen over antallet af spillere med solbriller til antallet af spillere, som taber battet undervejs i kampen,” afslørede Malcolm Speed.

Det internationale fodboldforbunds præsident, Sepp Blatter, erklærede i marts, at dommerskandalen i Tyskland var et engangstilfælde. Siden fik de eskalerende skandaler rundt omkring FIFA på bedre tanker. FIFA vedtog i september at nedsætte særligt udvalg, der skal se på problemerne og forsøge at etablere et advarselssystem i samarbejde med bookmakerkæderne.

Det er værd at bemærke, at mulighederne for aftalt spil ikke kun er topsportens problem. Herhjemme er det en velkendt sag, at seriespillere sidst på sæsonen med lidt snilde kan hente sig en glad aften i byen ved at satse en rund seddel på resultatet af egne kampe hos internetbookmakere som eksempelvis australske Centrebet, der tager væddemål på kampe helt ned i serie 1.