Idan Artikel 22.09.2006

Amnesty ønsker IOC-pres på Kina

Trods løfter i forbindelse med afholdelse af OL 2008 lever Kina ikke op til forbedringer af menneskerettighederne.

Skrevet af: Ida Hagemann

Overskridelsen af menneskerettighederne i Kina får nu Amnesty International til at opfordre IOC til at skride ind over for de kinesiske myndigheder forud for OL. 

I 2001 argumenterede vicepræsidenten for Beijings Olympiske Komités kandidatur, Liu Jingmin, at tildelingen af værtskabet ved de olympiske lege til Beijing ville betyde forbedrede muligheder for udviklingen af landets menneskerettigheder. 

Men Amnesty konkluderer i sin seneste vurdering af den kinesiske regerings indsats på menneskerettighedsområdet, at der endnu er lang vej til de lovede fremskridt.

De kinesiske myndigheder skal ifølge Amnesty handle hurtigt, hvis de skal nå at indfri deres løfter inden OL 2008.

Tusindvis af henrettelser og pressecensur

Især henrettelsen af mellem 8.000 til 10.000 kinesere årligt er under skarp kritik. Henrettelserne finder ifølge Amnesty sted uden retfærdig rettergang for forbrydelser som smugling og skattesvindel. Det er i klar modstrid med de løfter, regeringen afgav som et blandt mange argumenter for at få tildelt OL-værtskabet.  

Også den øgede pressecensur og forfølgelsen af journalister og internetbrugere er i modstrid med menneskerettighederne.

Pressefriheden er sågar blevet yderligere indskrænket, siden Kina fik tildelt værtskabet.

IOC er passive

Krænkelsen af menneske-rettigheder stemmer ikke overens med den olympiske ånd.

Men IOC’s kommunikations-direktør, Giselle Davies, mener trods Amnestys advarsel, at det er for tidligt at give Kina dumpekarakter.

Desuden påpeger hun, at det er urealistisk at forvente af IOC, at organisationen skal lægge pres på den kinesiske regering med henblik på at forbedre landets menneskerettigheder.    

Talsmanden for Kinas udenrigsministerium, Qin Gang, udtaler, at Kina vil overholde sine løfter, samt at Beijing har kapaciteten til at gennemføre et succesfuldt OL.

Skuffelse i Amnesty

 Amnestys kinesiske researcher, Corinna-Barbara Francis, udtrykker skuffelse over Kinas manglende overholdelse af deres egne løfter. Kina har ifølge Francis ikke gjort de forventede fremskridt.

Den kontroversielle beslutning om at tildele Beijing OL-kandidaturet blev i sin ellers forsvaret med, at det kunne være med til at reducere overgrebene på menneskerettighederne.

Men siden Beijing for syv år siden blev tildelt værtskabet, er menneske-rettighederne ifølge Amnesty blevet forværret.

Det sagde IOC i 2011

 
 

I 2001 umiddelbart efter tildelingen af OL-værtskabet udtalte IOC's daværende generalsekretær Francois Carrard:"Menneskerettigheder er et meget vigtigt spørgsmål i hele verden, og dette spørgsmål kan blive angrebet på to måder: Man kan enten lukke døren – og det er en meget respektabel måde at angribe problemet på – eller man kan satse på åbenhed. Satse på, at udvekslingen, åbenheden og fremskridtene på en lang række områder vil blive af en sådan karakter i kommende syv år op til OL i 2008, at situationen vil forbedre sig. Det er ikke op til IOC at blande sig i disse spørgsmål, men vi håber oprigtigt på, at vi om syv år vil se mange forandringer."