Idan Artikel 01.10.2005

Arenabyggerier til debat

En meget erfaren ekspert i kommercielle stadionbyggerier i offentlige/private partnerskaber, englænderen Paul Fletcher, kommer til Danmark, når Idan sætter faciliteter til topidræt til debat på konferencen Dansk idræt i en anden liga den 28.-29. november.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Flere danske byer drømmer om en multiarena til store events. Samtidig stiller fodbold- og håndboldklubber på eliteplan store krav til deres hjemmebaner rundt omkring i de danske kommuner.

Idrættens Analyseinstitut tager topidrættens faciliteter under behandling, når direktøren for det helt nybyggede superstadion, Ricoh Arena i Coventry, kommer til Danmark som oplægsholder på konferencen ”Dansk idræt i en anden liga” i Århus den 28.-29. november.

Paul Fletcher kender i kraft af en fortid som direktør for de prisbelønnede stadionanlæg i Huddersfield og Bolton samt et mellemspil som kommerciel direktør for Wembley både mulighederne og faldgruberne ved sportens store prestigebyggerier.

I England er klubberne traditionelt selv ejere og driftsherrer på deres stadionanlæg, men Paul Fletcher har været med til at anvise nye veje i såvel Huddersfield som Bolton og Coventry, hvor stadionbyggerierne alle har nydt godt af betydelige offentlige investeringer med et bredere formål om at benytte byggerierne som led i lokale udviklingsplaner.

Byggerier med lokal effekt

 Alle tre stadionbyggerier, som Paul Fletcher har været involveret i, har haft betydelig effekt på den lokale økonomi og planlægning.

Samtidig er englænderne langt fremme i indretningen af anlæggene, så de tjener såvel offentlige som kommercielle formål og i at skrue finansieringsmodeller sammen for de markante byggerier i lokalområderne.

Paul Fletcher har selv en fortid som topfodboldspiller i de gode gamle tipskampdage i 1960’erne og 1970’erne, da han spillede over 400 ligakampe for klubber som Burnley og Bolton.

Mulighederne og udfordringerne ved øget offentligt engagement i byggerier, events og eliteidræt generelt er et af de gennemgående temaer på konferencen i Århus.

Idan oplever meget stor interesse for dette ”topmøde” for klubber, forbund, offentlige partnere og kommercielle interessenter i eliteidrætten. To uger efter lanceringen af det officielle konferenceprogram har antallet af tilmeldinger allerede passeret 100.