Bedre organisering af elitearbejdet
Flere penge til nationale eliteidrætsorganisationer som Team Danmark er ingen garanti for flere medaljer, vurderer Rambøll i ny rapport. Kulturministeren afviser at hæve støtten.
Opdateret den 3. september 2009Mere direkte støtte til eliteudøvere og en stærkere rød tråd i elitearbejdet. Sådan lyder konsulentfirmaet Rambølls to anbefalinger på baggrund af sin med spænding ventede analyse af den danske eliteidrætsindsats sammenlignet med fem udvalgte lande: Norge, Sverige, Finland, Schweiz og New Zealand. Analysen er bestilt af Kulturministeriet og indgår i det aktuelle politiske spil om Team Danmarks fremtidige økonomi. Team Danmark står ifølge egne beregninger foran besparelser på 20 mio. kroner til næste år.
Penge er ikke alt
I rapporten finder man ingen direkte argumenter for, at Team Danmark skal have mere i statslig støtte.
Rapporten anerkender ganske vist, at de samlede økonomiske ressourcer til elitearbejdet har en vis betydning for de sportslige resultater. Større videnskabelige studier peger endda på, at det er den vigtigste enkeltfaktor. Men rapporten afviser, at størrelsen af de centrale ressourcer placeret i nationale eliteidrætsorganisationer som Team Danmark er et afgørende parameter bedømt ud fra erfaringerne i de fem lande. Både Norge, som har relativt få centrale ressourcer, men en høj grad af selvfinansiering i de enkelte idrætsgrene, og New Zealand med mange og i øvrigt stærkt stigende ressourcer i den statslige eliteorganisation klarer sig sportsligt godt ved OL. "Analysen af de to lande, som placerer sig bedst, giver således ikke grundlag for en entydig konklusion i forhold til, om en høj eller lav økonomisk ramme i eliteorganisationen er vejen frem mod bedre resultater. På samme måde er der heller ikke nogen entydig konklusion i forhold til betydningen af forbundenes grad af egenfinansiering," hedder det i rapporten.
To konkrete forslag
Fælles for de to lande er i øvrigt, at de begge med øjensynlig succes har koncentreret hovedparten eller hele den statslige støtte på meget få idrætsgrene.
Det fremhæver rapporten i sine konklusioner, men afholder sig samtidig fra at anbefale modellen overført til Danmark. I stedet peger rapporten på to områder, der ifølge Rambøll kan forbedres i Danmark:
- Der bør oprettes etablerede individuelle støtteordninger målrettet de bedste udøvere, der har behov for en mere stabil indtægt for at kunne fortsætte karrieren.
- Der bør skabes en stærkere rød tråd i elitearbejdet fra klub over forbund til Team Danmark. Både når det gælder at opstille fælles målsætninger med arbejdet, men også i forhold til den daglige vidensdeling og koordinering.
Minister fastholder støtteniveau
I sin første reaktion på Rambølls rapport giver kulturminister Carina Christensen ingen konkrete bud på, hvilke politiske konsekvenser den bør få, ud over at hun fastholder, at den nuværende statslige støtte til Team Danmark gennem tipsmidlerne er tilfredsstillende. "Jeg har noteret mig, at Danmark ifølge rapporten ligger i den gode ende af skalaen i den internationale sammenligning – både når det gælder støtte til eliteidrætsorganisationer og internationale topplaceringer ved OL.," siger Carina Christensen i en pressemeddelelse, hvori hun ikke stiller Team Danmark flere penge i udsigt. "Selvom Team Danmark – ligesom alle andre modtagere af overskuddet fra Danske Spil – er ramt af nedgangen i Danske Spils overskud, mener jeg fortsat, at vi har et højt støtteniveau. Jeg er glad for, at rapporten også indeholder et fremadrettet perspektiv med forslag, som Team Danmark og vi politikere kan arbejde videre med." Tværtimod sætter kulturministeren nu spørgsmålstegn ved, om Team Danmark overhovedet er i så store økonomiske problemer, som organisationen hævder. Ifølge Kulturministeriet viser en regnskabsgennemgang, at organisationen umiddelbart har en sund økonomi, og Carina Christensen vil på den baggrund bede Team Danmark om en redegørelse på et møde i ministeriet.
Team Danmark hilser møde velkommen
I Team Danmark fastholder man, at organisationen står foran store besparelser - bl.a. på grund af af faldende tipsindtægter.
"Derfor er jeg rigtig glad for at høre, at ministeren inviterer os ind for redegøre for de økonomiske udfordringer. Den drøftelse har vi forsøgt at få i hendes kalender længe - så det glæder vi os over," siger Team Danmarks formand, Carl Holst i en pressemeddelelse.Her undrer man sig samtidig over, at ministeren i sin pressemeddelelse skriver, at der ikke en sammenhæng mellem investeringer i eliteidræt og de sportslige resultater."Det modsatte var konklusionen i en omfattende forskningsrapport sidste år - og i Rambølls rapport bliver New Zealand, jo netop fremhævet som et land, der har ageret offensivt, og har skabt en markant sportslig fremgang," siger Carl Holst. Samtidig har Team Danmark offentliggjort en egen mindre undersøgelse blandt danske medaljekandidater, der bl.a. konkluderer, at mange atleter er presset økonomisk og føler sig dårligere stillet end deres udenlandske konkurrenter.
Ud over Rambøll, som er hovedforfatter på rapporten, har også konsulentfirmaet TSE samt CBS (Handelshøjskolen) bidraget til undersøgelsen. I rapporten indgår samtidig en række mindre delanalyser af idrætsgrenene svømning, badminton, sejlsport, roning og cykling i de seks lande.