Idan Artikel 21.06.2017

BK Skjold: Idrætsforening med innovationsprofil

Fodboldklubben BK Skjold satser bevidst på innovative tiltag. Digital generalforsamling og regnbuefarvede spillertrøjer er to af mange eksempler på foreningens seneste initiativer.

Skrevet af: Martin Hedal

Fodboldklubben BK Skjold er nabo til Parken på Østerbro i København, har ca. 1.800 medlemmer og satser bevidst på innovation i dagligdagen. Formand Jan Sørensen har været i klubben i syv år, og han ser det som sin fornemmeste opgave at udvikle og synliggøre idrætsforeningen:

”Foreningsmåden at gøre det på, synes jeg, fortjener en større rolle. Vi skal gøre noget mere for at synliggøre, hvad det er, vi tilbyder. Samtidig skal der være en grund til at vælge os, ud over at du spiller fodbold. Vi skal skabe en identitet, som du gerne vil være en del af,” fortæller han.

Medlemmernes følelse af at være en del af en klub, hvor der sker meget hele tiden og er højt til loftet, er derfor et centralt element i BK Skjold. Det må dog ifølge Jan Sørensen ikke lægge et unødigt pres på de frivillige hænder i klubben:

”Vi vil gerne være kendte for at være innoverende. Vi har også en retning, vi arbejder efter. Men det frivillige aspekt gør jo, at jeg ikke er tilhænger af, at vi skriver mål og handlingsplaner. Jeg vil hellere have en retning eller vision, og så kommer vi måske ikke den hurtigste vej til Paris, men kører så over Berlin på vejen, fordi det var sjovere. Der skal være glæde i det.”

Digital generalforsamling

Fodbold på tennisbaner med grøn filt i vintersæsonen, regnbuefarvede spillertrøjer i forbindelse med Copenhagen Pride-festivalen, OCR-løb for børn sammen med Mødrehjælpen, en fodboldfestival og et online træneruddannelsesforløb er blandt de nyere påfund i BK Skjold.

I foråret 2017 digitaliserede klubben også en del af generalforsamlingen, så det blev muligt for medlemmerne at stemme og ytre sig digitalt i kombination med den klassiske generalforsamling med fysisk fremmøde. Det resulterede bl.a. i en tidobling af antallet af afgivne stemmer i forhold til tidligere år.

”Vi havde endda kampvalg til bestyrelsen for første gang i al den tid, jeg har fået refereret. 14 forskellige forslag, der ikke var fra bestyrelsen, gjorde det også til en langt bredere deltagerskare end vanligt. Nu skal vi lære at aktivere og engagere medlemmerne og forældrene mellem generalforsamlingerne, så medlemsdemokratiet bliver en hverdagsting. Det er nu, det bliver rigtigt spændende,” siger Jan Sørensen.

Foreningsbaseret fodboldfabrik

BK Skjold er som københavnerklub presset på facilitetstid og tænker i kreative løsninger for at sikre foreningens fremtid på det felt. Jan Sørensen har gennem længere tid tænkt i en fleksibel fodboldfacilitet, der kan anvendes både som udendørs- og indendørsanlæg:

”Jeg har et håb om at lave en foreningsbaseret fodboldfabrik, hvor fodbold kan være omdrejningspunktet, men hvor der gerne må være andre aktiviteter rundt om. Englænderne er gode til det udendørs, tyskerne er gode til det indendørs. Der må være en arkitekt, der kan lave det fleksibelt, så man har udendørsfølelsen, men også kan være i ly om vinteren. Jeg vil gerne lave det foreningsbaseret, men bygge bro til det selvorganiserede – et sted, hvor unge kunne have lyst til at opholde sig i mange timer.”

Det er dog ikke lige med det samme, at drømmen går i opfyldelse, da grundpriserne ikke harmonerer med det potentielle antal gæster ifølge BK Skjold-formanden. Men måske dukker en konkurrent til Fodboldfabrikken på Amager, Indoorclub i Ballerup m.fl. pludselig op som et foreningsbaseret initiativ med en innovativ klub som drivkraft. Fremtiden vil vise, hvad BK Skjolds næste udviklingsinitiativer bliver. Ifølge Jan Sørensen kunne det godt blive noget med en langt mere bevidst brug af klubbens data.

Mere info

 
 

Artiklen om BK Skjold er en del af Idan Forum-projektet ’Idrættens Innovatører’, der identificerer, analyserer og formidler historier om aktører, som nytænker idrætten. Læs mere om projektet.

Besøg BKSkjold.dk