Idan Artikel 06.10.2006

Blandede reaktioner

Valget af kronprins Frederik som kandidat til IOC i 2009 vækker både begejstring og bekymring. Selv er kronprinsen optimistisk og udtaler, at OL altid vil banke i hans hjerte.

Skrevet af: Ida Hagemann

 Positive reaktioner

En god rollemodel

 Louise Frevert, Dansk Folkeparti, støtter varmt kronprinsens kandidatur. I et interview til Ekstra Bladet siger hun: ”Kronprins Frederik er en rollemodel for alle i Danmark (…). Kronprinsen er en værdig repræsentant for Danmark.”

En fremragende idé

Tilsvarende begejstring er at finde hos tidligere IOC-medlem Niels Holst-Sørensen: ”Det er en fremragende idé. Det er godt med nyt blod”, udtaler han til berlingske.dk. Og videre siger han, at ”Kronprinsen kan jo indtage en klar idrætspolitisk holdning, med tryk på idræt, som vi andre har gjort.”

Statsministeren bakker op

 Statsministeren, Anders Fogh Rasmussen, ser det som positivt, at ”medlemmer af kongefamilien påtager sig hverv i samfundets tjeneste”. Han udtrykker samtidig sin tillid til, at kronprinsen forstår at varetaget sig ansvaret for et hverv, der efter Foghs mening er ”forenelige med det at være medlem af kongefamilien.”

En forskel for Danmark

 Victor Feddersen, formand for DIF’s aktivkomite og tidligere kandidat til IOC, siger til Politiken: ”Jeg forventer da, at han deltager i de idrætspolitiske debatter. Ellers kan han ikke gøre en forskel for Danmark; så ville det bare være for hans egen skyld, og sådan en person er kronprins Frederik ikke.”

Kritiske reaktioner

En farlig beslutning

 Om kronprinsen reelt kan indtage en klar idrætspolitisk holdning er blandt andre Berlingske Tidende usikker på. Avisen skriver i sin leder under overskriften 'Kronprins Frederiks farlige beslutning': "Endelig undgår man ikke at berøre det ubehagelige emne, som med mellemrum bringes på bane i form af kritik af hele miljøet i IOC, hvor ord som korruption, magtbegær, griskhed og kommercialisme trækker overskrifter (…). Den slags tåler det danske kongehus ikke at blive slået i hartkorn med, og også derfor er det en overordentlig farlig beslutning, kronprins Frederik og hans rådgivere har truffet."

En politisk prins

Ekstra Bladet forholder sig tilsvarende kritisk over for kronprinsens mulige medlemskab i IOC og understreger med titlen 'en politisk prins' paradokset i at være kommende konge og samtidig skulle deltage i idrætspolitik.

Ekstra Bladet slår også ned på kronprinsens udtalelse om, at han først og fremmest kan bidrage med ”en fysisk tilstedeværelse”: ”Vi håber, han vil supplere denne hensigt med åndeligt nærvær: For vi agter at udspørge ham grundigt om, hvordan han udnytter Danmarks enlige talerstol i forsamlingen.”

Et problematisk kandidatur

 Socialdemokratiets idrætspolitiske ordfører, Troels Ravn, kalder valget af kronprinsen som kandidat til IOC for problematisk, da ”det er en politisk post. En post hvor man kan beskyldes for korruption, manglende demokrati og nepotisme. Jeg har svært ved at se, hvordan det kan forenes med det at skulle være regent i Danmark,” udtaler Troels Ravn til politiken.dk.

Krav om tilgængelighed

Henrik Qvortrup, chefredaktør på Se&Hør, siger til Politiken: ”Han skal forvente at blive afkrævet holdninger til mange af de kontroversielle forhold, der kan blive aktuelle i forbindelse med valg af værtsbyer, sportslige skandaler eller andre idrætspolitiske sager. Der vil opstå et krav om tilgængelig, som er meget anderledes end det, kongehuset trods dets relative åbenhed kender i dag.”

Kronprinsens egne udtalelser Selv udtrykte kronprinsen på et hurtigt indkaldt pressemøde i går sin begejstring for den kommende opgave: ”Jeg nærer stor glæde og beundring ved IOC og den olympiske tankegang, og derfor kan jeg godt se mig selv som medlem af komiteen.”

Samtidig håber den danske IOC-kandidat på, at "få hjælp fra DIF i besværlige situationer", og han vil støtte sig til DIF "som den fagligt kompetente kanal". Og videre siger kronprinsen, at "OL altid vil banke i mit hjerte."