Børn sikrer DGI medlemsfremgang
22.000 flere børn under 12 år gav sidste år DGI en pæn medlemsfremgang. Især gymnastik og fodbold trækker i de yngste.
Mens de unge og mange voksne søger fleksibilitet og er blevet sværere at fastholde i foreningsidrætten, står børneidrætten fortsat meget stærkt. Det viser DGI’s netop offentliggjorte medlemstal, der endnu engang understreger, at de store idrætsgrenes børnearbejde er en hjørnesten i den organiserede idræt. Medlemsopgørelsen for 2006 viser en vækst i DGI’s medlemstal på 25.000 til i alt 1.390.000 medlemmer. Heraf bidrog 22.000 flere børn under 12 år markant til fremgangen.
Gymnastik og fodbold hitter
Det er især gymnastikken og fodbolden, der har godt fat i børnene med en medlemsvækst i den yngste alderskategori på henholdsvis 12.000 og 7.000.
Formanden for DGI gymnastik, Birgitte Nielsen, tolker på forbundets hjemmeside gymnastikkens fremgang som et resultat af, at der både er kommet mere fokus på sunde bevægelsesvaner, og at foreningerne generelt er blevet bedre til at tilbyde nye og bredere aktiviteter. Med i alt 310.511 registrerede gymnaster har gymnastikken aldrig været større i DGI. Samtidig overgår den fodbolden, som i DGI tegner sig for 263.269 medlemmer, mens DBU under DIF har knap 297.000 medlemmer. Det er dog tvivlsomt, om gymnastikken dermed løber med prisen som landets mest populære foreningsidræt, når man tager højde for medlemsoverlappene mellem DIF og DGI. De blev afdækket i organisationernes fælles foreningsundersøgelse fra 2004 og viste bl.a., at DBU ikke har fat i ligeså mange af landets fodboldspillere, som det er tilfældet med DGI, når det gælder gymnaster.
Motionsidrætter står stærkt
I øvrigt viser de nye medlemstal fremgang for DGI’s satsning på fleksible motionsaktiviteter. Siden 2005 er antallet af medlemmer, der er registeret under kategorien ’træning i motionscenter’ steget med godt 7.000 til lidt over 42.000. Samtidig dyrker godt 16.000 ’løbemotion’ – et plus på cirka 3.500 i forhold til året før.
Ifølge DGI’s formand, Søren Møller, viser udviklingen i medlemstallene, at der både er efterspørgsel efter traditionelle og mere fleksible idrætsaktiviteter. ”Forældre prioriterer, hvad deres børn skal gå til. Den klassiske foreningsidræt slår igennem hos børnene. I ungdomsårgange og blandt voksne er samme model under pres. Det skal vi tage højde for i den måde, vi indretter foreninger og faciliteter på,” siger han til www.dgi.dk.