Idan Artikel 18.09.2006

Bookmakere anholdt i Frankrig

En af oplægsholderne ved konferencen om den ’store nordiske spillekrig’ i København den 3. oktober blev fredag anholdt af fransk politi.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Krigen om milliarderne på det europæiske spillemarked tog en ny håndgribelig drejning, da fransk politik fredag anholdt direktørerne for bookmakerfirmaet Bwin foran rullende kameraer og førte dem bort fra fodboldklubben AS Monacos træningsanlæg i La Turbie i håndjern.

Først mandag aften blev Norbert Teufelbergr efter afhøring hos en domstol i Nanterre løsladt mod en kaution på 300.000 euro.

De tilbageholdte Bwin-direktører, Manfred Bodner og Norbert Teufelberger, skulle deltage i en pressekonference om Bwins sponsoraftale med den monegaskiske ligaklub.

Teufelberger deltager den 3. oktober i København i konferencen ’Den store nordiske spillekrig’ med Idan som medarrangør. Her skal Teufelberger efter planen debattere monopolernes fremtid med direktøren for det hollandske spillemonopol, Tjeerd Veenstra.

Manfred Bodner og Norbert Teufelberger blev anholdt, fordi det franske spillemonopol, la Francaise des Jeux, i maj sidste år anmeldte Bwin for at udbyde spil ulovligt på det franske marked via internettet. Mandag blev de to østrigere ført til Paris-forstaden Nanterre, hvor la Francaise des Jeux og det franske hestesportsmonopol, PMU, har til huse, og hvor en dommer skulle tage stilling til de anholdtes videre skæbne.

Strammere kurs?

 Muligvis repræsenterer den franske aktion indledningen til en fase, hvor myndighederne i monopollandene udskifter den passive taktik over for de udenlandske spilleselskaber med en mere aktiv beskyttelse af de hjemlige monopoler.

Aktierne i Bwin blev suspenderet fredag, og flere andre private spilleselskaber oplevede kursfald efter nyheden om den franske politiaktion, der følger i kølvandet på to lignende anholdelser i USA af repræsentanter for online-spilleselskaber.

Bwin er trøjesponsor for klubber som AC Milan, Werder Bremen og 1860 München, men også i Tyskland har myndighederne i Sachsen, Hessen og Bayern de seneste uger forbudt Bwin at reklamere på spilletrøjer og modtage væddemål fra tyske spillere.

Bwin hævder, at de europæiske monopoler er ulovlige, fordi de reelt tjener som beskyttede finansielle redskaber for statskasserne i monopollandene og ikke tjener det officielle formål at begrænse spil og spilafhængighed.

Bwin og andre private spilleselskaber markedsfører sig aggressivt gennem sponsorater i sport. Strategien er ikke kun at skabe kendskab blandt online-kunderne, men også at sikre sig politisk opbakning blandt sportsfans.

Uenighed i EU

 Da fodboldklubber som AC Milan, AS Monaco og Werder Bremen jo i høj grad opererer over grænser – også i lande med reklameforbud, står EU-landene over for en kæmpe udfordring med at finde fælles fodslag.

Hvor lande som Malta, Storbritannien og Østrig og til dels selve EU-Kommissionen betragter bookmaking som et reguleret, men frit erhverv i underholdningsbranchen, kæmper en lang række andre EU-lande – blandt dem Danmark – for at bevare spil som en undtagelse fra det frie markeds bestemmelser, fordi de nationale monopoler skaber milliardindtægter til statskasserne, idræt og andre almennyttige formål.