Coronakrisen kradser fortsat i fitnessbranchen, men medlemmerne står på spring
Mange danskere bruger hjemmetræningen som et alternativ til deres normale motionsform, men fitnessbranchen har troen på, at medlemmerne kommer tilbage, når coronakrisen er drevet over.
Normalt byder januar måned på travlhed ved løbebåndene, ventelister på holdtimerne og rabatkampagner for nye fitnessmedlemmer. Men coronakrisen hærger stadig, og det betyder en fortsat nedlukning af landets fitnesscentre. Det er ekstra dårlig timing, siger Thor Wowk Larsen, der er partner i CMS Denmark, som hjælper crossfit- og fitnesscentre med at skabe en sund forretning.
”Der er to højdepunkter for fitnessbranchen i løbet af året afhængigt af, hvem man henvender sig til. Det er omkring august-september og januar måned. De fleste fitnesscentre oplever en yderligere medlemsstigning i januar, men lige nu er det tæt på umuligt at få nye medlemmer,” siger Thor Wowk Larsen og fortsætter:
”At der er lukket nu, får helt sikkert betydning for nogle. For jo tættere ’fitnessbranchens januar’ kommer på sommerferien, jo mindre effekt vil den få,” fastslår han.
Også Morten Brustad, der er branchedirektør i Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO), er bekymret for, at nedlukningerne har ramt de måneder, hvor der plejer at være run på i fitnesscentrene.
”Sidste år var vi lukket ned fra marts og tre måneder frem, og det er måneder, hvor branchen normalt er i vækst, og hvor man måske prøver nye tiltag af. Det har helt klart ført til forsigtighed i branchen. I efteråret rammer nye restriktioner, og nu er vi så tilbage i en fuldkommen nedlukning i de vigtigste måneder. 'Kurven' har på den måde forstærket krisen, og at branchen indtil videre har været lukket ned fem måneder ud af 12, har jeg svært ved at forestille mig ikke kommer til at få økonomiske konsekvenser, siger Morten Brustad.
Online træning og udendørs hold hitter
I CrossFit Frederikshavn er man lukket ned ligesom alle andre, og selvom box-ejeren Brian Høj gør, hvad han kan for at holde på sine cirka 330 medlemmer, så kan det ikke undgås, at krisen kan mærkes.
”Den største økonomiske hæmsko er egentlig ikke selve nedlukningen. Men hver gang boxen bliver lukket ned på grund af restriktioner, så mister vi nogle medlemmer samtidig med, at der ikke kommer nye til. Hver gang vi så får lov at åbne op igen, så skal vi starte forfra med markedsføring for at komme op på niveau,” forklarer Brian Høj, der har været ejer af CrossFit Frederikshavn siden 2015. Han gør dog alt, hvad han kan, for at holde sine medlemmer motiveret, indtil de forhåbentlig vender tilbage til boxen.
”Vi er heldige, at mange af vores medlemmer er trofaste og betaler deres kontingent. Vi prøver ligesom under den første nedlukning at køre online hjemmetræning, vi har lånt udstyr ud, og jeg har også lavet en aftale med en tømrer, som laver boxjump-kasser til en god pris. Vi laver hjemmetræningsprogrammer med video til hver dag, og så har vi også udendørs hold,” remser Brian Høj op, mens han samtidig på godt jysk understreger, at sidstnævnte på ingen måde kan betale sig.
”Vi har et rigtig fint udendørsområde, hvor vi laver hold med fire personer og en træner, men det giver absolut ingenting på bundlinjen. Så jeg håber bare på, at det her kan holde motivationen oppe hos vores medlemmer, så de ikke falder fra, og så tror jeg også, at det giver noget på signalværdien på den lange bane,” siger han.
Bliver fitness valgt fra til fordel for hjemmetræning?
Under nedlukningen sidste forår kunne mange forhandlere melde udsolgt på yogamåtter, håndvægte og kettlebells, og mange af medlemmerne i CrossFit Frederikshavn har da også fået udstyret kælderen, garagen eller stuegulvet med diverse træningsredskaber, fortæller Brian Høj. Alligevel er han ikke nervøs for, at hjemmetræningen kommer til at erstatte crossfittræningen.
”Jeg har nogle medlemmer, som har nogle rigtig fede homegyms, men det handler ikke altid bare om det rette udstyr. Man kommer jo i boxen for at få noget ekstra. Selvfølgelig kan jeg godt være nervøs for, at nogle af dem, som for eksempel før løb meget og trænede lidt crossfit ved siden, er gået helt over til løb, men for de fleste tror jeg, at fællesskabet i boxen vejer rigtig tungt,” forklarer Brian Høj.
Også Morten Brustad har en tro på, at folk vender tilbage til deres normale vaner igen, når centrene må åbne.
”Lige nu bliver folk nødt til at ændre vaner, hvis de vil holde sig i gang. Men jeg tror, at der går rigtig mange rundt og savner deres normale træningsvaner. Jeg er mere bekymret for, at dem, der har kæmpet med at hanke op i sig selv i de seneste par år, måske bliver slået tilbage til nul,” siger Morten Brustad.
Danskerne dyrker flere aktiviteter end før
Annette Lundø er en af dem, der ikke kan vente til hendes crossfitcenter i Aarhus åbner igen.
”Jeg ser hjemmetræningen som et nødvendigt onde for at holde mig bare nogenlunde i form, og fordi jeg har det godt med mig selv, når jeg får trænet, men jeg kommer ikke til at fortsætte med hjemmetræningen, når det hele åbner igen,” fastslår hun.
For Annette Lundø er crossfittræningen meget mere end bare træning. Udover, at der er alt det udstyr, hun har brug for, så er der også et socialt aspekt i det.
”Jeg er så heldig at træne med nogle, hvor vi også har det sjovt socialt, og det savner jeg virkelig, når jeg ligger hjemme på stuegulvet. Derudover så er der også bare noget ved, at man rent faktisk kommer ud af sin lejlighed. Specielt når man arbejder hjemmefra, og når vejret ikke indbyder til udendørstræning,” forklarer hun.
I foråret holdt Annette Lundø fast i de gamle motionsvaner og var blandt andet med på den onlinetræning, som hendes crossfitcenter lagde op.
”Men denne gang kan jeg slet ikke motivere mig selv til at lave den form for træning. Når det ikke stemmer 100 pct. overens med det, jeg plejer, så vil jeg hellere bytte det ud med noget helt andet,” siger hun. Derfor er hun også i højere grad røget i løbeskoene og vandrestøvlerne denne gang.
Ifølge de første tal fra Danskernes motions- og sportsvaner 2020 er hun ikke ene om den trend. Gå- og vandreture er nemlig blevet den mest populære aktivitetsform i 2020, og tallene tyder desuden på, at mange danskere har prøvet flere motionsformer af for at holde gejsten oppe.
”Vi kan se, at danskerne i gennemsnit dyrkede flere forskellige aktiviteter i 2020 end i 2016. Det skal ses i lyset af coronakrisen og den omfattende nedlukning af store dele af idrætslivet. Det har tvunget mange danskere til at udskifte deres vante aktiviteter i løbet af året, og derfor ser vi, at mange aktiviteter er i fremgang,” siger Steffen Rask, der er analytiker i Idan.