Dansk eliteidræt viser fremgang
Dansk eliteidræts resultater i 2011 giver anledning til olympisk optimisme, viser en international sammenligning af dansk idræts resultater i de olympiske discipliner i 2012.
Dansk eliteidræt har efterhånden holdt et stabilt internationalt niveau gennem mange år, og i 2011 var der tilmed tegn på, at dansk eliteidræt har fremgang over en bred kam i international sammenligning.
Sammenligningen af dansk eliteidræts internationale resultater foretages hvert år af professor Klaus Nielsen fra Birkbeck – University of London og senioranalytiker Rasmus K. Storm fra Idrættens Analyseinstitut. Sammenligningen bygger på en opgørelse over årets top 8-resultater ved VM i de olympiske discipliner eller på anerkendte ranglister og World Cup-resultater i de discipliner, hvor der ikke har været kæmpet om VM-medaljer i det forolympiske år, 2011.
Klaus Nielsen og Rasmus K. Storm konkluderer på baggrund af deres opgørelse over resultaterne i OL-discipliner’ i 2011, at dansk eliteidræt ville have vunder i alt to guld-, to sølv- og tre bronzemedaljer i et imaginært OL i 2011 – akkurat samme resultat som ved det seneste OL i Beijing i 2008.
Dansk fremgang
Generelt er resultaterne udtryk for fremgang for dansk eliteidræt, idet en samlet opgørelse baseret på top 8-placeringer i årets løb giver Danmark en 28. plads blandt verdens sportsnationer med i alt 112 ’point’.
Der er tale om det højeste samlede antal danske top-8 point siden årene 1997-99 med undtagelse af det særlige jubelår 2009 (146 point), og Rasmus K. Storm og Klaus Nielsen konkluderer på den baggrund, at dansk eliteidræt har brudt en generel tilbagegangstendens i forhold til bredden i den internationale elite gennem det seneste tiår.
Den store danske topscorer i 2011 var svømmesporten, men også håndbold, badminton og roning holdt en generelt god international standard i 2011. Sejlsport synes på vej tilbage, mens cykelsporten var under vanlig standard i 2011.
Til gengæld viste discipliner som beachvolley og bueskydning, at dansk eliteidræt også kan gøre sig internationalt gældende i discipliner, hvor dansk idræt har begrænsede historiske traditioner.
New Zealands store præstationer
Internationalt er USA fortsat verdens førende idrætsnation, men Kina puster efterhånden amerikanerne i nakken, og USA’s olympiske styrkeposition baserer sig efterhånden på relativt få idrætsgrene som svømning, atletik og basketball.
Den nye stormagt i international eliteidræt er Storbritannien, der synes at få gode resultater ud af en gigantisk elitesatsning frem mod OL på hjemmebane næste sommer, mens dansk eliteidræt blandt sammenlignelige lande får baghjul af New Zealand, men til gengæld klarer sig fornemt i forhold til en række af de mellemstore europæiske lande samt de nordiske nabolande, hvor især Finland taber terræn i de sommerolympiske discipliner.