Dansk elitesport er tilbage på sporet, og udsigter til medaljer ved OL i Paris er positive
Hvis der havde været OL i 2023, ville Danmark have vundet 10 OL-medaljer. Det viser en ny Idan-analyse baseret på danske elitesportsresultater fra 2023, og udsigterne for det kommende OL er mere positive, end sidste års resultatanalyse fra Idrættens Analyseinstitut antydede ud fra 2022-tal.
2023 var året, hvor Jonas Vingegård genvandt Tour de France, og herrelandsholdet i håndbold på suveræn vis vandt VM for tredje gang i træk. Disse atleter var langtfra alene om at have klaret sig godt, og på baggrund af resultaterne ved verdensmesterskaberne i 2023 og ranglister i OL-disciplinerne, har Idrættens Analyseinstitut (Idan) kalkuleret, hvor mange OL-medaljer det kunne være blevet til.
Tallene viser, at i 2023 ville Danmark have vundet 10 medaljer (tre guld, tre sølv og fire bronze) i det ‘simulerede’ OL. Det er næsten identisk med medaljehøsten ved OL i Tokyo, hvor Danmark fik 11 medaljer (tre guld, fire sølv og fire bronze). Medaljerne blev i 2023 hentet i seks sportsgrene: badminton, cykling, håndbold, kano og kajak, ridning og sejlsport.
Antallet af top 8-point er gået op fra 2022 til 2023
Medaljer er imidlertid en tvivlsom målestok for den danske elitesports internationale konkurrenceevne. I år uden OL er en mere pålidelig målestok de såkaldte top 8-point, som opgøres ved at se på danskernes placering i top 8 i OL-disciplinerne, hvor en førsteplads tildeles 8 point, en andenplads giver 7 point og så fremdeles.
I 2022 viste Idans resultatoversigt en stærkt negativ udvikling, når konkurrenceevnen blev målt på denne måde. I 2022 opnåede Danmark kun 85 top 8-point, og til sammenligning blev det til 135 top 8-point ved OL i Tokyo året før. Det var et drastisk fald og kunne være udtryk for en problematisk udvikling.
Tallene for 2023 er imidlertid mere positive. Det blev til 130 top 8-point, der er på niveau med præstationerne ved OL i Tokyo, så noget tyder på, at det lave niveau i 2022 var et tilfældigt udsving fra den landsigtede trend, og at dansk elitesport er tilbage på sporet i forhold til international rangering. De danske resultater i 2023 indebærer, at Danmark er nr. 21 i en rangering ud fra top 8-point.
Figur 1: Udviklingen i antallet af top 8-point i OL-disciplinerne fra 2000-2023
Fra 2008 opgøres top 8-point også i de mellemolympiske år. For nærmere gennemgang af metoden henvises til Idans tidligere resultatanalyser på www.idan.dk.
Der er dog fortsat faresignaler for dansk elitesport. Nogle af de sportsgrene, hvor Danmark traditionelt har placeringer i top 8 og vinder medaljer, er nede i en bølgedal med aktuelt meget få eller ingen medaljekandidater. Det er tilfældet for sejlsport, roning og svømning, og det gælder også for badminton (dog ikke i 2023).
Når tallene for 2023 er så gode på trods af disse problematiske langsigtede tendenser, skyldes det, at andre af de traditionelt medaljevindende sportsgrene i 2023 klarede sig endnu bedre end normalt. Det var tilfældet for cykling og håndbold, og i kano og kajak opnåede Danmark flere top 8-point end nogensinde tidligere.
Dette års rapport om elitesportsresultater supplerer i øvrigt den sædvanlige analyse af Danmarks konkurrenceevne i OL-disciplinerne med nye data om konkurrenceevnen i holdsport og de store individuelle sportsgrene (tennis, golf og landevejscykling).
Tallene viser, at resultatniveauet var stabilt i fodbold for mænd og ishockey, men forbedret i fodbold for kvinder, basketball og volleyball. Også i tennis, golf og ikke mindst landevejscykling var der fremgang at spore i 2023.
Baseret på det grundlag, er udsigterne frem mod OL i Paris lovende.