Dansk fodbold i fortsat vækst
De danske superligaklubber oplever igen vækst, både hvad angår omsætning og overskud. Siden 2006 er klubbernes samlede omsætning steget fra 1,4 mia. kr. til 1,9 mia. kr. i 2007 regnskabet.
Denne analyse har også været bragt i Politiken den 25. juni 2008.
Slutningen af 1990'erne og begyndelsen af det 21. århundrede var kendetegnet af underskud i langt størstedelen af klubberne i den danske superliga.
I de senere år har dansk fodbolds mange underskudforretninger imidlertid bevæget sig i positiv retning. Balance på driften eller mindre overskud har afløst de store underskud.Igen i år stiger superligaens samlede resultat svagt, men det er stadig selskabet bag dansk fodbolds økonomiske mastodont, FC København (FCK); Parken Sport & Entertainment A/S, der sikrer fremgangen.
Stigende vækst
Dansk professionel fodbold har aldrig været den store overskudforretning, og de nyligt offentliggjorte årsregnskaber viser, at tendensen fortsat holder. Væksten i omsætning derimod er som altid stigende.
Udviklingen år for år kan ses af nedenstående figur, der på nær enkelte år viser ubrudt stigningstakt i omsætningen i superligaklubberne siden 1993. Igen i år har klubberne øget indtægterne ganske pænt - fra 1,4 mia. kr. i 2006 til 1,9 mia. kr. i 2007. Den markante vækst tegnes primært af to klubber: Odense Boldklub (OB) og Parken Sport & Entertainment A/S. Hvad angår OB, lader det til, at fusionen mellem den traditionsrige fodboldklub og Odense Congress Center A/S i form af selskabet Odense Sport og Event A/S har været økonomisk givtig målt på omsætning.Isoleret set lå den nye koncernkonstruktions omsætning på næsten 110 mio. kr. efter de første otte måneder, mens OB i årsregnskabet for 2005 alene omsatte for 44 mio. kr. I nyeste årsregnskab er omsætningen 205 mio. kr. i 2007. En stigning på i alt 95 mio. kr. Overskuddet er tilsvarende øget fra 1 mio. kr. i 2006 til 6,5 mio. kr. i 2007 efter skat. Også FCK har haft stor fremgang i såvel omsætning som resultat. 540 mio. kr. lå omsætningen på i 2006, men i 2007 er denne steget til lige over 1 mia. kroner. En voldsom vækst.Bag væksten gemmer sig de mange nye sideaktiviteter, især købet af fitness dk, men også Lalandia og Lalandia Billund. Det bliver interessant at følge, om den nye multiarena ved Parken kan bidrage til at lægge yderligere afstand til feltet, når den står færdig.
Flere gode historier
På dansk fodbolds positive side må man også notere sig FC Nordsjælland (FCN), der med en betydelig stigning i omsætning fra 47 mio. kr. i 2006 til 73,5 mio. kr. i 2007 samtidig præsterer et overskud efter skat på 18,5 mio. kr. mod 1,1 mio. kr. i 2006.
Samtidig har klubben afviklet dele af sin gældsbyrde - den ansvarlige lånekapital - og ligner nu en moden klub med styr på finanserne. Selvom spillet på banen har været svingende, har FCN mest været en positiv overraskelse, der kan tage konkurrencen op mod de fleste hold. I Randers, der er en relativt ung organisation, kommer omsætningen på lidt over 55 mio. kr. hjem med et pænt overskud på lidt over 10 mio. kr. Fornuftigt uden at være prangende ser det også ud i Horsens, hvor omsætningen og overskuddet ligger i den mere bløde ende: Henholdsvis 33 mio. kr. og 3,5 mio. kr. efter skat lyder hovedtallene.
Men fem ud af tolv har underskud
Derudover byder superligaen på en håndfuld underskud – mere en dobbelt så mange som i 2006.
Først og fremmest kommer Brøndby IF (BIF) ud af en sportsligt turbulent tid med underskud. Det første af slagsen gennem flere år. En aktieudvidelse har dog styrket egenkapitalen væsentligt. Den ligger nu på hele 412 mio. kr.Dette fjerner dog ikke fokus fra det faktum, at underskuddet løber op i 15 mio. kr. efter skat ud af en omsætning på 151 mio. kr. i 2007. Omsætningen hos vestegnsklubben er samtidig faldet en del siden 2006, der bød på meget store transferindtægter som følge af salget af blandt andre Daniel Agger og Morten Skoubo. Omsætning er nu tilbage på 2004-niveau. Dermed er BIF ikke længere den økonomisk største klub målt på omsætning. På mindre end et år har OB overtaget andenpladsen efter FCK, der ubestridt placerer sig i front. I Århus har fodboldklubben fortsat sportslige problemer. På trods af oprykningen til superligaen har der været langt mellem scoringerne. Heller ikke på den økonomiske front er der denne gang overskud. Ud af en omsætning på 79 mio. kr. kom selskabet bag fodboldklubben, Århus Elite, ud med et underskud på 7,5 mio. kr. I Aalborg står det lidt bedre til, om end multikoncernen, der breder sig over ishockey, fodbold, håndbold, basket (afvikles dog pt.), konferenceaktiviteter, collegedrift, sports- og modetøjforretninger, diverse ejendomsinvesteringer mv., ud af en samlet omsætning på 137 mio. kr. i 2007 havde et samlet underskud på 5,5 mio. kr. Lidt bedre endnu ser det ud i Esbjerg, der dog også præsterer underskud på driften. Ud af en omsætning på 59 mio. kr. bliver det til et underskud på 2,3 mio. kr. efter skat. Egenkapitalen ligger her på 19,5 mio. kr.
FCK holder ligaens vækst og profik oppe
Den generelle udvikling med højere omsætning og større samlet overskud skjuler med andre ord en tendens, hvor flere klubber end forrige år har underskud.
Ganske vist er det ikke store minusser, men den nærmere gennemgang viser, at det stadig er Parken Sport & Entertainment, der bidrager med den helt afgørende del af de aktuelle forbedringer. Dette sker naturligvis grundet succesfulde forretningsinvesteringer på andre områder end fodbolden. Tendensen til at brede sig over andre forretningsområder går den samme vej i langt hovedparten af de andre superligaklubber, men det afgørende er, om andre kan skabe samme synergieffekter og overskud i fremtiden. Det bliver spændende at følge.