Idan Artikel 12.05.2008

Dansk idræt vil lave web tv-kanal

I konsekvens af det polariserede mediebillede vil en række aktører i dansk idræt gå sammen om en fælles web tv-kanal med transmissioner og nyheder om dansk idræt.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

De store danske idrætsorganisationer, DGI, DIF og Team Danmark, er sammen med Danske Spil og en række andre aktører i dansk idræt langt med planerne om at etablere en web tv-kanal, der skal sikre dansk idræt en direkte kanal til publikum i fremtiden.

Ifølge et notat, som Team Danmarks bestyrelse behandler den 15. maj, har interessenterne planer om at lancere kanalen i en tre-årig forsøgsperiode, hvor det årlige budget ventes at blive omkring 15 mio. kr. 

Samarbejde med Danske Spil

Danske Spil er ifølge notatet parat til at finansiere halvdelen af omkostningerne i et partnerskab med den nye kanal, mens de forskellige interessenter fra idrætten skal finansiere den anden halvdel af kanalen, der på længere sigt også kan skabe egenindtægter på grund af internettets fine muligheder for at interagere direkte med seerne til de forskellige sportsgrene.

Et aktuelt eksempel på potentialet er orienteringsstafetten 10Mila i Sverige, der for nylig omsatte for næsten 200.000 kr. ved at sælge adgang til web tv-dækning af begivenheden.

Idrættens Analyseinstitut har såvel i rapporten ’Sport på dansk tv’ fra 2006 som i forbindelse med et forsøg ved VM i floorball i Frederikshavn i 2007 anbefalet, at idrætten tog konsekvensen af et mediebillede, hvor de etablerede kanaler og dagblade i stigende grad satser på udenlandsk sport og herhjemme satser stort set alle ressourcer på fodbold, håndbold og ishockey. 

Skævvridning

Fra 2009, når den nye tv-aftale for SAS Ligaen træder i kraft, vil danske tv-stationer således investere over 440 mio. kr. i rettigheder til dansk fodbold og håndbold, mens de samlede investeringer i rettigheder til øvrig dansk sport til sammenligning vil være på under 10 mio. kr. Denne skævvridning påvirker ikke kun antallet af transmissioner på de enkelte idrætsgrene, men også de journalistiske prioriteringer på redaktionerne

Uden den journalistiske bevågenhed og mulighederne for at nå et stort publikum gennem de etablerede medier må dansk idræt gå egne veje, dels for at pleje målgrupperne for de forskellige idrætsgrene, dels for at sikre et fortsat ’talerør’ for idrætten i mediebilledet.Samtidig kan en web tv-kanal fungere som fødekæde til de etablerede medier. Det er akkurat disse formål, der angives som hovedmotivationen for at stifte den nye web tv-kanal.

I luften inden nytår

 I foråret 2008 har DIF og Team Danmark i fællesskab kørt pilotprojektet ’OL Update’, der skønnes at have haft en tilfredsstillende opbakning fra seerne. De tekniske forudsætninger for at etablere en ny kanal, der giver de forskellige en platform for at komme af med deres stof, synes således allerede at være nået langt.

Notatet fra Team Danmark angiver da også, at den nye kanal, hvis den får grønt lys hos alle de forskellige interessenter, kan gå i luften allerede med udgangen af 2008.

Læs mere

 
 
Læs Idans rapport om web tv fra 2007 'Ny teknologi - nye muligheder'Læs Idans rapport 'Sport på dansk tv'