Danske børn og unge er ikke så aktive
Børn og unge fra lande som Slovenien og Zimbabwe bevæger sig mere end deres danske jævnaldrende. Til gengæld foregår meget af danskernes fysiske aktivitet i foreninger, viser en stor international undersøgelse.
Danske børn og unge bevæger sig ikke nok i hverdagen. Det viser en omfattende international undersøgelse af fysisk aktivitet hos børn og unge i 38 lande på seks kontinenter.
Trods flotte karakterer på en række af rapportens ni indikatorer får Danmark karakteren D+ på en skala fra A til F. Danske børn og unge må dermed se sig slået af samme grupper fra lande som Slovenien (A-), New Zealand (B-) og Zimbabwe (C+).
Mindre end en femtedel af de danske 11-15-årige opfylder de nationale anbefalinger om 60 minutters fysisk aktivitet om dagen. En del af forklaringen er et højt niveau af stilsiddende aktivitet i fritiden.
Når de danske børn er aktive, sker det til gengæld meget ofte på organiseret vis i en forening. Mere end 80 procent af 7-15-årige deltager jævnligt i organiseret idræt.
Resultaterne stammer fra undersøgelsen Global Matrix 2.0, som netværket Active Healthy Kids Global Alliance står bag. Det repræsenterer forskningsinstitutioner verden over.
Forskning- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL) på SDU er tovholdere på den danske indsats i projektet, og de danske resultater er indhentet i et samarbejde mellem UC Lillebælt, FIIBL, DGI, Danmarks Idrætsforbund, Dansk Skoleidræt, Region Syddanmark, VIA og Metropol.
Fremover vil undersøgelsen Global Matrix udkomme med to-tre års mellemrum og følge op på tidligere resultater. Målet er at få flere lande med i samarbejdet.