Idan Artikel 23.06.2011

Debat om regulering af fodboldklubbers økonomi

Mange af fodboldens udfordringer kom under lup på konferencen ’Challenges for football’ i Aarhus - fra økonomien i professionelle fodboldklubber til sundhedspotentialet i breddefodbold. Hent konferencens præsentationer.

Skrevet af: Ditte Toft

Repræsentanter fra fodboldens verden, forskere og interesserede fra bl.a. uddannelsesinstitutioner, klubber, idrætsorganisationer og medier satte hinanden stævne i Aarhus til konferencen ’Challenges for football’ den 20.-21. juni. Konferencen debatterede en lang række af de forskellige facetter, fodboldspillet berører på og uden for banen. Fra europæisk topfodbolds økonomiske problemer til nye formidlingsmuligheder af sportsevents og fra opbygningen af den perfekte fodboldspiller til spillets sundhedspotentiale.

Særligt UEFA’s forsøg på at regulere den ofte uholdbare økonomi i professionelle fodboldklubber gennem konceptet Financial Fair Play vakte debat. Blandt andet vil UEFA som hovedregel kræve balance i klubregnskaberne blandt de klubber, som deltager i de europæiske turneringer. 

Den anerkendte sportsøkonom Stefan Szymanski fra CASS Business School i London mente, at et sådant krav ikke nødvendigvis er rimeligt og næppe vil løse problemerne med klubbernes dårlige økonomistyring. Desuden kan UEFA’s nye regler på flere punkter komme i konflikt med EU-lovgivningen. Stéphanie Leach fra UEFA anerkendte, at UEFAs regulering ikke er problemfri, og at der stadig er usikkerhed om, hvordan reglerne skal administreres i praksis. Men hun understregede samtidig nødvendigheden af sikre større økonomisk stabilitet i international fodbold til gavn for de langsigtede investeringer i sporten. Læs mere om debatten i den uddybende artikel om diskussionen af UEFA's Financial Fair Play på Play the Games hjemmeside.

Fodbold for alle

Her bringer vi også en artikel om sundhedspotentialet i fodbold, som var et andet tema til debat i Aarhus. 

Fra dansk side præsenterede Peter Krustrup og Laila Ottesen fra Københavns Universitet nogle af resultaterne fra et storstilet forskningsprojekt, der har påvist store sundhedsmæssige effekter af fodbold. I Danmark er der samtidig gang i nye projekter, som skal forsøge at udbrede fodbolden til nye målgrupper og derved udnytte de sundhedsmæssige aspekter af fodbolden – bl.a. i form af DBU’s nye Fodboldfitness-projekt. Men også på internationalt plan er der ifølge teknisk direktør i UEFA, Andy Roxburgh, som også talte på konferencen, større fokus på den brede græsrodsfodbold, selv om konferencen bekræftede, at det for organisationer som UEFA i praksis kan være bryde med fodboldens traditionelle sportslogik.