DGI lemper på sundhedsprincipper for at nå flere unge
DGI vil gennem et nyt partnerskab med Coca-Cola aktivere ikke mindre end 100.000 unge i aldersgruppen 16-21 år gennem events under navnet ’HappyMoves’. Samarbejdet med en sodavandssponsor bryder med DGI’s tidligere sponsorlinje, men det afgørende er at aktivere nye målgrupper, lyder argumentet.
DGI lancerer nu et partnerskab med Coca-Cola, som over de kommende år skal få flere unge i gang med idrætsaktivitet. Frem mod 2020 ønsker de to partnere at afholde flere hundrede store og små events under navnet ’HappyMoves’, som især vil være målrettet de unge i aldersgruppen 16-21 år.
I løbet af de første tre år skal op mod 300 større og mindre events give unge lyst til at motionere mere, ligesom det er ambitionen, at partnerskabet kan bane vejen for byrum med varige aktivitetspladser til unge.
Arrangementerne kommer til at indeholde aktiviteter som streetbasket, streetgym, slackline, panna mv., og formålet med partnerskabet er ifølge en DGI-pressemeddelelse at ”igangsætte og drive en ny, agendasættende ungdoms- og bevægelseskultur i samarbejde med de danske kommuner”.
Brud med tidligere holdninger
Det nye partnerskab med sodavandsgiganten er kommet i stand, selvom DGI i høj grad har vægtet sundhed i sit arbejde og i sin mission betoner, at man vil fremme idræt med vægt på fællesskab, udfordring og sundhed.
I projektet ’Sundere Mad i IdrætsLivet’ anbefaler DGI Faciliteter & Lokaludvikling i tråd hermed, at der skal skrues ned for sodavand ”for at holde en sundere linje”. Desuden har ansatte og folkevalgte i DGI tidligere afvist McDonalds-sponsorater eller andre former for ’usunde sponsorater’ inden for idrætten:
”DGI’s værdier er sundhed og fællesskab, og så kan vi ikke have en sponsor, der ikke animerer til sundhed. Og man forbinder ikke McDonald’s med sundhed," som DGI’s daværende event- og sponsorchef, Lars Rasmussen, sagde det i 2008 på DGI’s hjemmeside, mens formanden for DGI Nordjylland samme år afviste sodavandssponsorater i det nordjyske:
”Vi går jo ind for sundhed for børn og unge. Hvis vi først lader sodavand sponsorere os, bliver vi utroværdige,” sagde Palle Fogh på Politikens hjemmeside.
Forespurgt, hvordan det nye sponsorat med Coca-Cola passer ind i den hidtidige sponsorpolitik, svarer Troels Rasmussen, chef for DGI Lab og medlem af direktionen, i en mail:
”DGI's Hovedsbestyrelse har løbende drøftet strategier og politikker for samarbejdspartnere, sponsorere og interessenter. Og vi må erkende, at vores vurderinger udvikles løbende, således også fra 2008 og til 2014. Aftalen med Coca-Cola handler om at få flere unge aktiveret i idræt, således at et eventuelt indtag af sodavand suppleres med motion og idræt. Vi har ingen illusioner om, at kunne stoppe danskernes indtag af sodavand, men vi har store ambitioner om at få flere danskere til at dyrke idræt.”
Troels Rasmussen peger også på, at der ikke er nogen planer om, at der i forbindelse med arrangementerne skal drikkes eller præsenteres sodavand. Han fremhæver, at Coca-Cola først og fremmest skal bidrage med knowhow om de unge og kommunikationen til målgruppen.
”Vi vil give unge en oplevelse af at idræt også kan være en del af det ’sjove og frække’, som unge notorisk drages imod,” skriver Troels Rasmussen
Han afviser samtidig, at det nye samarbejde skulle kollidere med et projekt som ’Sundere mad i IdrætsLivet’. Ifølge DGI handler dette projekt ikke om at forbyde enkelte madvarer, men mere om at fremhæve gode og sunde alternativer til nogle halcafeteriaers ensidige udvalg af sodavand, slik og toasts.
Events skal få gang i unge
Det er målsætningen, at 100.000 unge akkumuleret skal deltage i de forskellige events frem mod 2020.
”Med HappyMoves får vi mulighed for at afprøve nye veje til at gøre de unge mere aktive, samtidig med at de er en del af et fællesskab, og erfaringerne vil både gavne de unge og foreningerne,” siger formand Søren Møller til DGI’s hjemmeside, mens Coca-Cola ønsker at bidrage til en ’afbalanceret livsstil’ med fokus på et fysisk aktivt liv.
”DGI’s forståelse for breddeidræt og deres tilstedeværelse i alle dele af Danmark sammenholdt med, at Coca-Cola er en integreret del af den danske ungdomskultur, gør, at vi sammen kan løfte projektmålet, siger Charlotte van Burleigh.
Ifølge DGI vil HappyMoves blive igangsat med to pilot-events i 2014. Den første blev afviklet den 25. oktober i Aarhus, og den næste følger den 1. november i Odense.
Herefter er det målet at afvikle events i seks byer i 2015, mens 12 byer skal inddrages i 2016. Frivillige fra DGI skal efter planen være med til at organisere og afvikle de enkelte events.
DGI ønsker ikke at oplyse om størrelsen af Coca-Colas bidrag til partnerskabet.