DIF klar med nye voksensatsninger
Nye initiativer i håndbold, badminton, volleyball og fodbold skal tiltrække især de voksne idrætsaktive til de store traditionelle idrætsgrene under Danmarks Idræts-Forbund.
25.000 nye medlemmer tilsammen til Dansk Håndbold Forbund og Dansk Badminton Forbund, 6.000 nye volleyballspillere i Dansk Volleyball Forbund og 15.000 nye fodboldspillere i Dansk Boldspil-Union. Sådan lyder målene i de nyeste satsninger, Danmarks Idræts-Forbund, DIF, har iværksat for at få flere medlemmer i målgruppen af voksne motionister, der i dag i stigende grad vælger den organiserede idræt fra til fordel for selvorganiseret og fleksibel idræt som løb eller træning i fitnesscentre.
Fald i medlemstal skal mindskes
To af de store traditionsrige danske idrætsgrene, håndbold og badminton, har over de seneste år haft et stort fald i antallet af medlemmer. De seneste 20 år er der blevet 50.000 færre badmintonmedlemmer, og over de seneste ti år er 30 pct. faldet fra i håndbolden.
Nye tilbud til håndbold- og badmintonspillere skal hjælpe med til at holde på medlemmerne og få flere idrætsaktive til at vælge de to idrætsgrene til. I alt har DIF bevilget fem mio. kr. til udviklingsprojekter i de to idrætsgrene. Dansk Håndbold Forbund lancerer bl.a. Håndboldfitness, hvor fokus er flyttet fra konkurrence og fast turneringsdeltagelse til håndbold som motion. I badmintonforbundet er blikket rettet mod breddeklubberne, hvor koncepter rettet mod især voksne og familier skal gøre det nemmere, mere fleksibelt og billigere at spille badminton. Samtidig lancerer Dansk Badminton Forbund et ’pay’n play-koncept’, der skal gøre det muligt at booke ledige baner rundt i landet.
Ældre skal også spille volleyball
Volleyballsporten har de seneste år hævet medlemstallene blandt børn og unge ved at udbyde tilpassede udgaver af spillet i form af koncepter som Kidsvolley og Teenvolley. Disse tiltag skal nu overføres til de ældste målgrupper.
Bedstevolley er det nyeste initiativ, hvor spillet er tilpasset folk over 60 år. Bl.a. kombinerer den tilpassede version af spilet almindelige slag med kast, ligesom der kan ændres på nethøjde og banestørrelse.
Street soccer og fodbold-fitness
Samtidig skal nye tilbud til teenagerne og de voksne skal være med til at tiltrække flere fodboldspillere til DBU over de kommende tre år.
Græstæppet skal skiftes ud med hårdt underlag og bander, og banen skal være mindre, når teenagerne skal motiveres til at spille street soccer. Den mindre bane går igen i fodbold-fitness, hvor underlaget dog er græs. Fodbold-fitness sigter mod at nå de voksne motionister. Fælles for de to nye tiltag er fleksibiliteten. Der skal gøres op med de faste træningstider, og så skal spillet organiseres med færre spillere, så holdet ikke er afhængigt af, at alle møder til træning hver gang. I alt er der afsat 7,5 mio kr. til fodboldprojektet, hvoraf DIF bidrager med 3,7 mio. kr.