Idan Artikel 05.10.2008

DIF må opgive fusion

Modstand fra flere specialforbund tvinger DIF til at trække sig fra fusionsforhandlingerne med DGI.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Den historiske fusion mellem landets to store idrætsorganisationer, Danmarks Idræts-Forbund (DIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) bliver ikke til noget i denne omgang.

DIF's bestyrelse havde i den forgangne uge frem mod weekendens budgetmøde argumenteret for fusionsplanerne på to interne informationsmøder med specialforbundene, men da fusionsplanerne fredag blev behandlet på DIF's lukkede budgetmøde i Rebild, stod det klart, at modstanden i egne rækker var for massiv til, at DGI's bestyrelse kunne fortsætte de detaljerede fusionsforhandlinger med DGI.

Sandsynligvis er der flertal blandt de 58 specialforbund for fusionsplanerne, men forbundene for store idrætsgrene som fodbold, håndbold og ifølge Jyllands-Posten også tennis, ridning og svømning gik på budgetmødet imod planerne. Derfor måtte DIF's formand, Niels Nygaard, lørdag informere sin formandskollega hos DGI, Søren Møller, om at DIF trak sig fra fusionsforhandlingerne. Ved samme lejlighed holdt Niels Nygaard dog en dør åben for et fremtidigt intensiveret samarbejde mellem de to hovedorganisationer.

Dør åben for samarbejde

”DIF’s specialforbund er enige i, at der er behov for at samle kræfterne i dansk idræt til glæde for de to organisationers lokale medlemsforeninger. En række af DIF’s specialforbund kan imidlertid ikke se sig selv i den fusionsmodel, der er fremlagt, og vi vil derfor drøfte med DGI om der findes andre samarbejdsveje i de kommende uger,” sagde Niels Nygaard i en pressemeddelelse fra DIF.

Hos DGI modtog formand Søren Møller DIF's afbud med beklagelse, men også her tyder reaktionerne på, at der fortsat er muligheder for et intensiveret samarbejde i fremtiden.

"Vi må nu tage en dyb indånding og nøje overveje, hvordan vi kommer videre. Vi må undersøge på hvilke områder, vi kan samarbejde, og på hvilke områder, det er mest hensigtsmæssigt at foretage en arbejdsdeling. Afgørende er det, at vi ser det fra foreningernes synsvinkel. Vi skal skabe et grundlag, der gør det muligt at udvikle og styrke foreningslivets og danskernes mulighed for at dyrke idræt og motion i det hele taget," sagde Søren Møller.

DBU lægger afstand

Fusionsplanerne fik første gang et alvorligt knæk den 24. september, da DIF's største specialforbund, DBU, meldte ud, at man ikke kunne støtte en fusion ud fra den fremlagte model, hvor stemmevægten skulle deles ligeligt mellem specialforbundene og 8-12 regionalforeninger. Den bitreste pille for specialforbundene at sluge har været planen om, at regionerne skulle ledes af idrætsdirektører, som fik det overordnede ansvar for at ansætte lederne af de enkelte idrætsgrene. De enkelte specialidrætter ønsker selv at have ansvaret for deres idrætsgrene hele vejen fra toppen til græsrødderne. Også blandt DGI's landsdelsforeninger har reaktionerne på fusionsplanerne i de forgangne uger været blandede, selv om det overvejende billede såvel i DIF's som DGI's bagland var en positiv indstilling til fusionsplanerne.

DBU udsendte midt på ugen en pressemeddelelse, hvor man på baggrund af en artikel i Jyllands-Posten den 28. september lagde afstand til DIF og DGI. Ifølge DBU kendte formand Allan Hansen trods sit sæde i DIF's bestyrelse intet til den foreslåede struktur for regionalforeningerne og de decentrale led i den nye enhedsorganisation, da han i forsommeren erklærede sig positiv over for fusionsplanerne.

”Jeg vil meget gerne benytte lejligheden til at videreformidle min opfattelse af, at DIF og DGI gennem søndagens artikel i Jyllands-Posten forfalder til et gammelt trick, nemlig at forsøge at fjerne fokus fra problemer med fusionsplanerne ved i dette tilfælde at udpege ét enkelt medlemsforbund som årsag til problemerne. I stedet for at holde fokus på de knaster, der er baggrunden for, at ikke kun DBU men seks specialforbund foreløbig har valgt at sige nej til den foreslåede organisatoriske struktur, og flere andre har udtrykt bekymringer,” sagde Allan Hansen.

Læs mere

 
 
Læs Idans kommentar ved fusionsplanernes offentliggørelse den 11. juni 2008 'Fusion kalder på øget modspil'