Idan Artikel 20.11.2012

DIF sætter system på frivilligheden

DIF har lanceret en ny hjemmeside, der skal hjælpe foreninger med at rekruttere flere frivillige og styrke det frivillige arbejde.

I 2010 og 2011 udførte Idan og Syddansk Universitet på vegne af Danmarks Idræts-Forbund (DIF) og med støtte fra Tuborgfondet den hidtil største undersøgelse af frivilligheden i idrætsforeninger under DIF. Resultater fra undersøgelsen er siden blevet offentliggjort på en række konferencer og i forskellige rapporter, og DIF tager nu endnu et skridt for at få undersøgelsens resultater og anbefalinger ud at arbejde i form af konkrete tiltag i landets idrætsforeninger.  DIF har lanceret hjemmesiden www.frivillighedstjek.dk, der for de lokale foreninger er en værktøjskasse i arbejdet med at hverve og udvikle de frivillige. ”Frivilligheden er et af de fire hovedpunkter i vores politiske program, og indtil nu har fokus hovedsageligt været på, hvordan vi kan få offentlige institutioner til at gøre det mindre besværligt at være frivillig og give de frivillige bedre vilkår. Nu retter vi med frivillighedstjek.dk også fokus på vores egne foreninger og giver dem værktøjer til at håndtere udfordringen med frivilligheden,” sagde udviklingschef Morten Mølholm Hansen ved lanceringen i Idrættens Hus.

En strategi er vigtig

Idans undersøgelse af frivilligheden i DIF-foreningerne viste, at mindre end hver tiende har en strategi for rekruttering og fastholdelse af frivillige, til trods for at en strategi ofte gør arbejdet væsentligt mindre besværligt. Ifølge konsulent Jan Gudnitz fra DIF skal det nye frivillighedsite derfor give nogle praktiske værktøjer, der kan gøre det mere overskueligt for de frivillige ledere i bestyrelseslokalerne at udforme og implementere en strategi. 

”Sitet samler en masse viden om frivillighed og peger på nogle helt praktiske første skridt i arbejdet med rekruttering og fastholdelse af frivillige. Der er blandt andet en test, hvor foreninger kan svare på, hvordan de håndterer forskellige frivillighedsproblematikker og få ideer til nye veje at gå,” sagde Jan Gudnitz, der også fremhævede en vidensbank med adgang til skemaer og skabeloner, der kan sætte frivilligheden i system. Hjemmesiden indeholder herudover inspiration fra andre foreninger, der har arbejdet målrettet med frivillighedsudfordringerne. Målgruppen er ud over foreningerne de forskellige specialforbunds udviklingskonsulenter, der skal være med til at aktivere erfaringerne og værktøjerne på foreningsniveau.

Læs mere om frivillighed i idrætten