Dommerkonflikt: Forsoning forude?
Overblik: Med påsken og de første turneringskampe overstået er der tegn på, at de stridende parter i dommerkonflikten, DBU og DFU, nærmer sig hinanden.
Overbliksartiklen er en opfølgning på artiklerne 'Endeløs påskeferie' og 'Dommerkonflikt åbner diskussion om frivillighed'.
Nu er fodboldens forårssæson for alvor i gang. I hvert fald i de dele af landet, hvor vintervejret ikke har udskudt de første kampe. Dermed er dommerkonflikten for alvor blevet en realitet med konsekvenser for landets mange fodboldspillere.
Påskens premierekampe har da også kastet de forventelige ’skandalekampe’ af sig, men samtidig er der også positive fortællinger om, hvordan dommermanglen gør klubberne til konfliktknusere og fodboldspillere blide som lam.
Kort sagt, er det centrale spørgsmål, om hvordan breddefodbolden skal klare dommerkonflikten, snarere blevet understreget end besvaret af en amputeret, frostkold sæsonstart. Meget afhænger af øjnene, der ser, og linjerne er stadig trukket skarpt op. Det kom til udtryk i løbet af påsken, hvor både formand og næstformand i DBU Jylland gentog, at man i DBU ikke kan genoptage forhandlinger med DFU.
Dialog og optimisme
Derfor kunne det opfattes som en aprilsnar, da DBU Jylland d. 1. april bekendtgjorde, at man vil holde et dialogmøde med DFU/JFU med det fremtidige samarbejde på dommerområdet som eneste punkt på dagsordenen. Men den er god nok, og beskeden blev modtaget med glæde og optimisme i DFU, der på sin facebook-side praktiserede noget så sjældent som positiv kommunikation:
"Lad os krydse fingre for at denne uge bringer forår, fodbold og en samlet dansk fodboldfamilie!"
Problemstillingerne på dommerområdet er ikke blevet mere overkommelige af den seneste tids skarpe retorik fra begge sider i sagen. Men både DBU og DFU har nærmet sig hinanden i disse dage. DBU ved at tage den jyske tråd op og invitere til dialogmøde på landsplan allerede på fredag d. 5. april, og DFU ved at understrege, at man ikke stiller ultimative krav.
Møder med kun et punkt på dagsordenen er dog sjældent de letteste at komme igennem, og den overskuelige dagsorden dækker over en væsentlig udfordring for de stridende parter. I det første møde (officielle møde i hvert fald) mellem DBU og DFU siden konflikten spidsede til, skal man i første omgang have tiltroen til hinanden tilbage. Hvem der skal tage referat af mødet, er hurtigt blevet et debatemne blandt dommere.
Det kræver tålmodighed og overskud at komme frem til reelle resultater, mens det er meget let at gøre mødet til en fiasko. F.eks. kan man hurtigt blive uenige om årsagerne til konflikten, eller om man skal kalde det en forhandling eller et dialogmøde.
Til gengæld er det et åbent spørgsmål, hvad man kan blive enige om. De næste dage vil vise, om dialogmøderne virkelig er forårsbebudere på de kolde danske fodboldbaner.