Dopingtopmøde i Aarhus
Aarhus Universitet sætter med en international dopingkonference i denne uge kritisk lys på forskningen i idrættens dopingkultur.
(Opdateret den 13. august 2013)
I den senere tid har en lang række markante dopingsager ramt overskrifterne og blandt andet skygget for det igangværende VM i atletik i Moskva.
På den baggrund er det en særdeles aktuel konference, der foregår i Aarhus, torsdag og fredag i denne uge, når Aarhus Universitet i regi af det internationale netværk for humanistisk dopingforskning, INHDR får besøg af en lang række kritiske dopingforskere fra hele verden.
Blandt hovedtalerne finder man Antoine Vayer, der træder ind i stedet for den tidligere annoncerede hovedtaler, Don Catlin, der har måttet melde afbud. Antoine Vayer, der er ekspert i sportspræstationers fysiologiske grænser, skribent og tidligere træner for cykelholdet Festina, argumenterer blandt andet for, at beregninger af cykelrytteres maksimale fysiske kraftudladninger målt i watt er et mere præcist mål for eventuelt dopingmisbrug end de traditionelle tests. Ud over Antoine Vayer er fem andre keynote-talere og en lang række andre oplægsholdere på plads i programmet, der i år lægger op til en bred diskussion af, hvad forskningen dybest set kan sige om idrættens dopingkultur og de mange forsøg på at bekæmpe den. Blandt talerne finder man den amerikanske idrætssociolog Jay Coakley, som er stærkt kritisk over for den nuværende anti-doping-indsats, som han mener er kortsynet og dømt til at fejle, mens en anden pioner på området, amerikaneren John Hoberman, vil rette det kritiske søgelys mod idrætsorganisationernes efter hans mening overfladiske oplysningsarbejde over for udøverne. Fra Tyskland diskuterer Werner Pitsch, om hele den etablerede indsats mod doping i bund og grund bygger på tvivlsomme præmisser – f.eks. at antidoping-agenturerne gennem test og sanktioner effektivt kan bekæmpe problemet, og at manglende resultater derfor primært skyldes, at de har for få ressourcer. Endelig går Andrea Petroczi fra England og Verner Møller fra Aarhus Universitet tættere på de enkelte udøveres dopingadfærd. Professor Verner Møller fra Sektion for Idræt ved Aarhus Universitet er ligeledes blandt hovedtalerne. Som bisidder under afhøringerne af cykelstjernen Michael Rasmussen i den igangværende oprulning af den måske hidtil største dopingsag herhjemme blev Verner Møller til dels part i en af de mest omtalte dopingsager herhjemme.
Verner Møller spørger bl.a. i hvilket omfang man kan bruge udsagn fra udøvere og andre kvalitative dopingstudier i videnskabelig sammenhæng. Andrea Petroczi diskuterer udøvernes overvejelser i forbindelse med dopingbrug og faldgruberne ved at anvende selvrapporterede data i dopingforskningen.