Elitesportens succes gavner ikke bredden
Ideen om, at elitesportens succes avler øget deltagelse i breddeidrætten, bliver afvist i et bidrag fra Idrættens Analyseinstitut til ny bog.
Påstanden om elitesportens positive effekt på breddeidrætten, også kaldet ’trickle-down’-effekten, bruges stadig af såvel sportens ledere som politikere i ind- og udland, når elitesportsfaciliteter eller store internationale sportsbegivenheder skal finansieres.
Problemet er blot, at der ikke er meget, der tyder på, at der eksisterer en sådan entydig sammenhæng.
Det viser artiklen ’The question of the trickle-down effect in Danish sport: Can a relationship between elite sport success and mass participation be identified?’, der er skrevet af Rasmus K. Storm og Trygve Laub Asserhøj fra Idan som bidrag til en ny international forskningsantologi.
Artiklen, der bygger på en Idan-analyse fra december 2014, inddrager de seneste danske data og finder i tråd med tidligere internationale studier ingen eller kun marginal sammenhæng mellem elitesportssucces og øget idrætsdeltagelse.
Studiet fokuserer særligt på idrætsdeltagelsen i fodbold og håndbold, da disse er de mest eksponerede sportsgrene i Danmark og dermed må forventes at have det største inspirationspotentiale.
Selvom analysen ikke finder et generelt entydigt billede af effekten, er det dog muligt at identificere en marginal positiv sammenhæng blandt en mindre gruppe af sportsinteresserede drenge og unge mænd.
Et politisk argument
I idrætspolitiske sammenhænge bliver argumentet om eliten og breddens sammenhæng dog stadig brugt hyppigt.
Bl.a. indgik det som en central del af Londons succesfulde bud på de olympiske lege i 2012. Artiklen konkluderer derfor samtidig, at det er problematisk, hvis argumentet om elitens afsmittende virkning indgår som en tungtvejende del af de politiske beslutninger, da effekten på breddeidrætten er fraværende eller i bedste fald marginal.
Finansiering af elitesport og store sportsbegivenheder er således ikke effektive investeringer, hvis målet er at forbedre breddeidrættens forhold i Danmark. I stedet bør fokus rettes mod andre faktorer, der ser ud til at have større indflydelse på den brede idrætsdeltagelse, slutter artiklen.
Kapitlet er skrevet til bogen ’Elite Sport and Sport-for-All: Bridging the two cultures?’, der er redigeret af Richard Bailey & og nyligt afdøde Margaret Talbot. Antologien belyser konflikter og sammenhænge mellem elitesport og breddeidræt med eksempler fra hele verden.
Om analysen:
Idans bidrag til antologien bygger på resultaterne fra notatet ’Smitter eliten af på bredden?’ udgivet af Idrættens Analyseinstitut, der har analyseret danske data om elitesportens succes og indvirkningen på den brede idrætsdeltagelse.
Bogen udkommer den 25. august på forlaget Routledge.