Idan Artikel 05.09.2007

EM-vært i vanskeligheder

Den polske regering har vanskeligheder med planerne om et nationalstadion i Warszawa. Polen/Ukraines værtskab for EM-slutrunden i fodbold 2012 er i farezonen.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Glæden over det europæiske fodboldforbunds (UEFA) overraskende tildeling af værtskabet for EM-slutrunden i fodbold i 2012 til Polen og Ukraine i april måned er afløst af risikoen for en national skandale i Polen.

Balladen står om placeringen af det kommende nationalstadion i Warszawa. Polens gamle nationalstadion ´Stadion Dziesięciolecia´, som i sin storhedstid under kommunismen rummede 70.000 tilskuere til sportskampe og officielle markeringer blev lukket ned i 1983 på grund af sin elendige stand.

I stedet opstod et gigantisk loppemarked med over 5000 stande på det faldefærdige stadion, og det er ikke så ligetil blot at flytte de berygtede salgsaktiviteter fra den statsejede grund til et andet sted til fordel for et nyt prestigestadion til EM-slutrunden.

Dertil kommer uenighed om indretningen af det kommende stadion. Skal det være et ’olympisk stadion’ med plads til 70.000 tilskuere eller et rent fodboldstadion med plads til 55.000. Og – for resten – hvem skal egentlig finansiere anlæggelse og efterbrugen af herlighederne, der i EM-budgettet står til 261 mio. euro?

Mens den polske regering forsøger at løse disse spørgsmål, går tiden. I august bad Polens sportsminister Elýbieta Jakubiak om et ekstra år til byggeriet, og tidsplanen er nu uhyre stram i forhold til UEFA’s krav.

Presset tidsplan

Den polske regering forventer, at selve konstruktionen vil tage 45 måneder, men hverken detaljerede planer for efterbrugen af stadion eller finansieringen er altså på plads endnu. Byggeriet skal i EU-udbud, og den proces kan alene tage det meste af et år.

”Der er en reel risiko for, at hvis Polen ikke har påbegyndt konstruktionen inden årets udgang, vil UEFA ikke have andet valg end at trække tildelingen af værtskabet tilbage,” siger stadioneksperten Andrew Briggs fra advokatfirmaet Lovells til Soccer Investor.

Sandsynligvis overlever det polske EM-bud dog lidt endnu. Dels af hensyn til medværterne fra Ukraine, dels fordi flere europæiske lande har den nødvendige infrastruktur på plads til at overtage værtskabet med relativt kort varsel, men risikoen er altså, at Polen kommer til at stå med en EM-slutrunde, som efterlader landet med enorme omkostninger til finansiering og efterbrug af ikke mindst prestigeanlægget i Warszawa.

Polakkernes medværter fra Ukraine har dog også vanskeligheder, og det ukrainske medlem af UEFA's eksekutivkomité og formand for landets fodboldforbund, Grigorij Surkis, har netop lanceret en meget hård kritik af sit hjemlands manglende evne til at reagere på UEFA's kritik af planerne for et nationalstadion i Kijev alvorligt. I projektet indgår et større butiks- og fritidskompleks, men UEFA mener, at placeringen vil bringe sikkerheden i fare. UEFA truer derfor med at begrænse kapaciteten på stadion, som er projekteret til 84.000 tilskuere.

Brasilien tæt på VM i 2014

 I mellemtiden har Brasilien afleveret sit officielle buddossier med detaljerede planer for værtskabet for VM-slutrunden i 2014 til det internationale fodboldforbund (FIFA). FIFA er nu i færd med at undersøge budet og vurdere de foreslåede kandidatbyer, og en endelig afgørelse er programsat til den 30. oktober.

På grund af FIFA’s rotationsprincip for VM-værtskabet mellem verdensdelene, er Brasilien i princippet eneste kandidat, men brasilianerne skal fortsat leve op til en række krav, og VM-kandidaturet er ikke uden modstand og potentielle vanskeligheder i den sydamerikanske fodboldstormagt på grund af de enorme omkostninger til faciliteter og infrastruktur. Samtidig vil brasilianerne også gerne med i feltet som vært for OL i 2016.