Idan Artikel 15.10.2006

England slår rekord i skævhed

Ny undersøgelse afslører kompetitiv ubalance i engelsk topfodbold. Siden 1992 er det de samme fire klubber, som har vundet mesterskabet.

Skrevet af: Ida Hagemann

Firmaet bag undersøgelsen, Football Economics, har i dag offentliggjort en rapport med fokus på den ujævne konkurrence i engelsk topfodbold. Rapporten ’A New Equilibrium’ viser, at variationen i, hvem der vinder mesterskabet, er historisk lav.

Der har aldrig har været så skæv spredning i fordelingen af points i engelsk topfodbold, hvor mesterskabsvinderne ofte har opnået mere end 75 % af de tilgængelige points. 

Der er således en klar koncentration af mesterskaberne på de samme klubber, og siden Premier League startede i 1992, er det kun Manchester United, Arsenal, Chelsea og Blackburn, som er løbet med mesterskabstrofæet. Kun den italienske Serie A slår England i kompetitiv ubalance.

Umiddelbart er der ifølge rapporten ikke noget, der tyder på, at udviklingen vil ændre sig, så fordelingen af points i fremtiden vil blive mere jævn.

Tilgengæld viser rapporten, at der er tæt kamp mellem de få tophold om mesterskabstitlen.

Mindre spænding og færre tilskuere

Sportsligaer lever på den højest mulige spænding om udfaldet af kampe og mesterskaber, hvorfor en af konsekvenserne af den skæve fordeling af mesterskabstitlerne er mindre spænding og dermed færre tilskuer til kampene om mesterskabet.  

Såfremt der ikke sker nogen fremtidige ændringer af den kompetitive balance, vil det ifølge Ian Mitchell, direktør i Football Economics, medføre, at Premier League bliver en ”mindre populær liga”.

Mesterskabsfordelingen i dansk herrefodbold viser samme tendens, idet Brøndby IF og FCK har vundet suverænt flest mesterskaber i perioden 1979/1980-2005.

Tilsvarende kompetitiv ubalance er at finde inden for dansk damehåndbold, hvor der ligeledes er en koncentration af mesterskaberne på de samme fire klubber, nemlig Viborg, Slagelse, GOG og Ikast.