Idan Artikel 29.12.2011

Eventsatsning på lavere blus

Elitefacilitetsudvalget nedlægges, men Sport Event Denmark vil i de kommende to år fortsat kunne støtte internationale idrætsbegivenheder i Danmark.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Den danske handlingsplan for at tiltrække internationale idrætsbegivenheder til i alt 260 mio. kr., som udløber ved udgangen af 2011, fortsætter i de kommende to år for reduceret kraft. Lige før jul offentliggjorde Kulturminister Uffe Elbæk (R) den konkrete udmøntning af den fortsatte satsning på at hverve og afvikle internationale idrætsbegivenheder i Danmark. I hvert af de kommende to år, 2012-2013, vil Sport Event Denmark takket være midler fra Kulturministeriet, en finanslovsbevilling samt Danmarks Idræts-Forbund fortsat have 25 mio. kr. at investere i at tiltrække internationale idrætsbegivenheder. I de foregående fire år havde Sport Event Denmark 45 mio. kr. om året som led i VK-regeringens fire årige 'handlingsplan for at tiltrække internationale sportsbegivenheder til Danmark' i årene 2008-2011. Da den nye S-SF-R-regering tiltrådte i efteråret 2011 havde den afgående regering ikke afsat midler til at fortsætte satsningen i det fremlagte finanslovsforslag fra før valget. Dette forhold vakte noget besvær og usikkerhed for idrættens organisationer og regeringen med at få den nye aftale på plads. Nedskæringen af Sport Event Denmark har betydet afskedigelse af to medarbejdere i organisationen fra nytår.

Minister tilfreds

Kulturminister Uffe Elbæk (R) erklærer sig i en pressemeddelelse fra den 23. december tilfreds med det nye niveau for eventstøtten:

”Vi har i Danmark haft stor succes med at tiltrække og afvikle internationale idrætsbegivenheder. Jeg lægger stor vægt på, at vi også i fremtiden kan tiltrække de største og mest spændende idrætsbegivenheder. Sport Event Denmark er med sin støtte til de nationale idrætsforbund og kommunerne en central brik i det spil, og derfor glæder det mig, at vi nu sikrer, at Sport Event Denmark kan fortsætte sit arbejde de næste to år. Samtidig foretager vi en justering af organisationens arbejde, så vi sikrer, at hele Danmark i endnu højere grad end i dag vil få glæde af Sport Event Denmarks arbejde,” udtaler Uffe Elbæk.Som en nyskabelse vil Sport Event Denmark fremover også skulle arbejde for at udvikle internationale breddeidrætsbegivenheder. Dette manifesteres blandt andet ved udpegningen af generalsekretær Jacob Schouenborg fra International Sport & Culture Association (ISCA) til bestyrelsen, der fortsat får Hernings borgmester Lars Krarup (V) som formand.

Elitefacilitetsudvalget lukker

Endnu en del af kabalen omkring Sport Event Denmark er et tilsagn fra DIF om at yde 10 x 5 mio. kr. i årlig støtte for 'reservationsrettighederne' i den kommende københavnske multiarena i Ørestaden. De 50 mio. kr. fra DIF betyder ikke, at fremtidige store events sparer husleje i den nye storarena, men blot, at idrætten ved at give besked til operatøren Live Nation senest 18 måneder før en kommende begivenhed kan købe sig ind i arrangementskalenderen i prestigebyggeriet.

Den nu afsluttede handlingsplan fra VK-regeringen indeholdt desuden en fire-årig satsning på i alt 80 mio. kr. på Elitefacilitetsudvalget, hvoraf 10 mio. kom fra handlingsplanen og 10 mio. kr. fra Lokale- og Anlægsfonden, der ligeledes var sekretariat for udvalget. Efter nytår forsvinder Elitefacilitetsudvalget og bliver en del af Lokale- og Anlægsfondens ordinære aktiviteter. Fra nytår får Lokale- og Anlægsfon den ny formand, idet Lejres borgmester Mette Touborg (SF) afløser Gentoftes borgmester Hans Toft (K).