Idan Artikel 06.07.2012

Få en smagsprøve på Play the Game

Play the Games fokus på nogle af den internationale idræts største udfordringer kommer i fokus på et særskilt Play the Game-symposium, der kører sideløbende med EASM 2012-konferencen i Aalborg.

Lykkes det FIFA at blive korruptionen i egne rækker kvit, og får fodboldforbundet gennemført sin reformering? Får en række internationale aktørers kamp mod match-fixing en effektiv virkning? 

Dette er nogle af de brændende politiske spørgsmål fra den internationale idrætsverden, som vil blive grundigt belyst og debatteret, når Play the Game samler en række fremtrædende eksperter og praktikere til seks sessioner under EASM-konferencen i Aalborg den 18.-21. september. Nøgleordene for sessionerne bliver antikorruption, god forvaltningskik i internationale idrætsorganisationer, mega-events, fremme af idrætsdeltagelsen, sportsmedier og journalistik samt udnyttelse og vilkår for professionelle idrætsudøvere. Play the Game-sessionerne er et ekstra krydderi på European Association of Sports Managements (easm.net) årlige konference. EASM 2012 i Aalborg har modtaget næsten 300 abstracts og har allerede næsten 300 tilmeldte delegerede til konferencen i Aalborg. Konferencen har allerede tilsagn fra prominente hovedtalere som lederen af FIFA’s ’Independent Governance Committee’, professor Mark Pieth, og tidligere international chef i FIFA, Jérôme Champagne. Der er således udsigt til den hidtil største internationale konference om sportsmanagement og idrætspolitik i Danmark med op mod 500 deltagere i alt, og Play the Game-symposierne bliver et ekstra krydderi.

Erfaringer fra Siemens

Et af hovedtemaerne på Play the Game-symposiet under EASM 2012 bliver naturligvis korruption. Den multinationale elektronikgigant Siemens ved alt om at blive ramt af en stor korruptionsskandale, og firmaets regionale compliance officer, Finn Baagøe Hansen, vil dele af Siemens’ erfaringer med implementering af et verdensomspændende korruptionsforebyggende system. 

Siemens bliver suppleret af den prisvindende tyske blogger og undersøgende journalist, Jens Weinreich, der har fulgt IOC og FIFA tæt over et årti.

World Stadium Index

Idan og Play the Games nye studie af stadionbrug efter store mega-events, som viser store forskelle mellem efterbrugen af stadioner bygget til internationale mega-events, bliver præsenteret af forfatteren til rapporten ’World Stadium Index’ og analytiker hos Idan, Jens Alm. Han bliver suppleret af Harry Arne Solberg, professor ved Trondheim Business School, som analyserer årsagerne til de enorme budgetoverskridelser i forbindelse med tre aktuelle mega-events, herunder VM i fodbold i Sydafrika i 2010. 

På trods af de høje priser på events er Europa blevet bekymret for det, der kan beskrives som en eventflugt til andre kontinenter. I den forbindelse præsenterer Idan data om events på EASM-konferencen, og den indsigtsfulde engelske journalist og forfatter, James Corbett deler sin indsigt fra måneders undersøgelser af FIFA’s budproces for VM i 2018 og 2022.

Fodboldens sorte bog

Tidligere på året offentliggjorde de professionelle fodboldspilleres organisation FIFPro en ‘sortbog’ om fodboldspillere i Østeuropa og på Balkan. Mange spillere har ekstremt dårlige arbejdsbetingelser, og en af bogens forfattere, Tony Higgins, formand for den skotske spillerforening, præsenterer resultaterne af undersøgelsen. 

Mange unge afrikanske fodboldtalenter, der sendes til Europa af skrupelløse mellemhandlere, lider en endnu hårdere skæbne. Ingen kender disse menneskelige skæbner bedre end Jean-Claude Mbvoumin, stifter og chef for initiativet Foot Solidaire, der har base i Paris, og som også gæster Aalborg.

Sportspressens udfordring

Play the Game initierede i 2011 for tredje gang en international undersøgelse af idrætsindholdet i aviserne i 2011. 2011-undersøgelsen er den foreløbig største undersøgelse på området, og den involverer aviser fra 23 lande. 

Koordinatorerne fra undersøgelsen International Sports Press Survey 2011, Jörg-Uwe Nieland, lektor på German Sports University Cologne og professor Thomas Horky fra Macromedia University of Applied Sciences i Hamburg, præsenterer undersøgelsens resultater og stiler op til debat om sportsjournalistikkens rolle. Præsentationen efterfølges af en debat om sportspressens fremtid med afsæt i undersøgelsens resultater og udfordringen fra internettet og de sociale medier.

Øger OL i London idrætsdeltagelsen i England?

Et af de store spørgsmål efter sommerens OL i London bliver, om legene efterlader en positiv udvikling i form af øget idrætsdeltagelse, som det blev lovet IOC i 2005, da London vandt værtskabet. Med enorme budgetbeskæringer af breddeidrætten siden 2005 er successen ikke givet. Play the Game inviterer et panel af eksperter til at se nærmere på, hvordan idrætsdeltagelse måles i England, og om der er sket en stigning i idrætsdeltagelsen for nylig. Hvilke strategier virker bedst, hvis man virkelig ønsker at fremme idrætsdeltagelsen i den brede befolkning? 

Sidst, men ikke mindst inviterer Play the Game alle interesserede EASM-deltagere til en åben workshop, der ser nærmere på og diskuterer et globalt indeks for forvaltning og ledelse i idrætten. Indekset forventes offentliggjort i forbindelse med et af EU’s Preparatory Actions, som Play the Game gennemfører med universiteter i Loughborough, Leuven, Utrecht, Köln, Lausanne og Ljubljana samt det europæiske journalistcenter i Maastricht. Deltagelse i Play the Game-symposiet kræver ikke særskilt tilmelding, men er en del af den ordinære tilmelding til EASM 2012. Læs om tilmelding og praktiske informationer om EASM 2012 her.