Idan Artikel 02.01.2006

Faglig strid med fitness-centre

Fagforeningen HK går i offensiven mod frivilligt arbejde i landets kommercielle fitness-centre. HK mener, at der er tale om en udnyttelse af unge medarbejdere.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Fagforeningen HK har rettet en hård kritik mod de kommercielle fitness-kæder Equinox og Fitness.dk, fordi kæderne ifølge HK i et vist omfang forsøger at rekruttere ulønnede medarbejdere til instruktør- eller receptionsarbejde mod gratis træning, intern uddannelse og andre naturalieydelser.

Faglig sekretær i HK/Privat, Kim Bonde, taler om grov udnyttelse af de unge, som gerne vil være med, hvor det sker i den blandt unge så populære fitness-sektor. HK bebuder derfor en kampagne for at sikre flere overenskomster og bedre løn- og arbejdsforhold for de ansatte i sektoren.

Eksempel på konfliktflade

 Striden med HK er et af flere eksempler på en række potentielle konfliktflader mellem den kommercielle sektor og traditionen for frivilligt arbejde i idrætten. Samtidig med, at HK angriber de kommercielle fitness-kæder, gør DGI en dyd ud af at hjælpe idrætsforeninger med at oprette frivilligt drevne motionskulturhuse i stort tal.

Forskellen er naturligvis, at fitnesskæderne er kommercielle og nærer et ønske om at blive en respekteret del af erhvervslivet. Ifølge AKF's undersøgelse af befolkningens fritidsvaner fra 2005 går over 30 pct. af danske unge mellem 20 og 29 år regelmæssigt i motionscenter.

Idrættens Analyseinstitut gennemfører i disse måneder den første omfattende analyse af den kommercielle fitness-sektor herhjemme. Analysen skal blandt andet besvare spørgsmål om sektorens organisering og rejse debat om den kommercielle sektors plads i fremtidens offentlige idrætspolitik.

Den 12. januar samler Idan i samarbejde med Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet mere end 20 af pionererne i den kommercielle fitness-sektors udvikling i Danmark.