Fans vender ryggen til dyre billetpriser
Halvsløje tilskuertal i engelsk fodbold puster til debatten om billetprisernes himmelflugt og sportslig skævvridning. Kritikere taler om risikoen for en egentlig krise i Europas førende fodboldliga.
Engelsk fodbold har været blandt de førende, når det gælder økonomisk vækst. Men runder med over 60.000 tomme sæder i den bedste engelske fodboldrække, Barclays Premiership, får nu flere til at advare om, at engelsk fodbold måske har kulmineret i popularitet og økonomisk fremgang.
Debatten kan set med danske øjne virke overraskende i en række, som siden sæsonstarten har haft et gennemsnit på 33.000 tilskuere pr. kamp og en belægningsprocent på 90. Men i et land, som er forvænt med en belægningsprocent på cirka 95, er det nok til at tænde advarselslamperne.
Blandt kritikerne er formanden for de engelske fodboldsupportere, Malcolm Clarke. Han mener, at mange fans er trætte af opskruede billetpriser, manglende sportslig spænding og overbetalte spillere, og vurderer, at hele boblen kan springe, hvis fansene begynder at vende deres klubber ryggen.
Ingen spænding
Den samme frygt deler fodboldagenten Jon Holmes, der i Football Insider refereres for, at bl.a. Chelseas dominans og den manglende sportslige spænding kan sætte gang i en negativ spiral, hvor fodboldens lukrative tv-aftaler kan komme i fare på længere sigt.
"Vi vidste, at de stærke ville blive stærkere, da Premier League blev dannet, men det var et ønske, at mere end blot én klub ville kunne etablere sig i toppen. Nu virker det, som om der er kommet et rent monopol."
Forslag om lønloft
Tendensen til større økonomisk og sportslig forskel på top og bund har fået Wigan Athletics formand, Dave Whelan, til at foreslå et lønloft i engelsk fodbold på linje med dem, man kender i bl.a. engelsk rugby og amerikanske ligaer.
Men det er måske at overdramatisere problemet. Fodboldeksperten Paul Rawnsley fra Revisionsfirmaet Deloitte & Touche vil i hvert fald ikke tale om egentlig krise.
Men han erkender, at de engelske klubber er relativt sårbare over for fald i tilskuertallet på grund af de meget høje billetpriser. Mens et sæsonkort i Chelsea koster knap 9.000 danske kroner i gennemsnit, slipper en italiensk Inter Milan-tilhænger med cirka 2.300 kroner. Til sammenligning koster det 1.300 kroner at købe et sæsonkort til Faxe-tribunen i Brøndby.
I øvrigt påpeger Football Insider, at der også er problemer med tilskueropbakningen i flere andre landes fodboldligaer, herunder den italienske Serie A, selv om billetpriserne ligger markant under de engelske.