Idan Artikel 07.08.2006

Faresignaler for olympisk tv

En række tv-stationers utilfredshed med ændringer i tidsskemaet ved OL i Beijing af hensyn til USA's tv-marked, kan påvirke fremtidens olympiske tv-aftaler.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

De olympiske leges magiske tiltrækningskraft på alverdens tv-stationer tager nogle alvorlige stød i disse uger, mens en række tv-stationer verden over udtrykker raseri over nogle tilsyneladende drastiske ændringer i tidsskemaet for OL i Beijing.

Selv om den internationale olympiske komité (IOC) og de kinesiske OL-værter officielt først informerer om tidsskemaet for OL i Beijing på et møde for tv-stationerne i Beijing på onsdag den 9. august, anser en række tv-stationer det allerede for givet, at IOC uden at konsultere andre tv-partnere har flyttet en række vigtige afgørelser i svømning, atletik, udspring, gymnastik og selve åbningsceremonien til de tidlige formiddagstimer lokal tid for at gøre det muligt for den amerikanske tv-station NBC at sende de største olympiske begivenheder i den bedste sendetid. NBC havde vanskeligt ved at hive sine enorme investeringer hjem ved det netop overståede OL i Torino.

Principiel debat

 Ændringerne i tidsskemaet i Beijing betyder så omvendt, at publikum og tv-stationer i den asiatiske tidszone og til dels Europa får et ringere produkt end forventet, da de købte rettighederne. Det er her – i de principielle diskussioner om, hvor langt man kan gå for at tilgodese tv-stationer i andre tidszoner end værtsbyens – at faren lurer for IOC på længere sigt.

Ifølge branchebladet Tv Sports Markets har et japansk konglomerat af den nationale tv-station, NHK, og frem private sendere allerede meldt klart ud, at dette bare var den lejlighed, man ventede på for at slippe for at sende det sædvanlige tæppebombardement fra vinter-OL i Vancouver i 2010. Tilmed mangler japanerne endnu at købe OL-rettigheder for årene 2010-2012.

Bag konflikten ligger den kendsgerning, at mange af de olympiske idrætsgrene ikke har den store interesse rundt omkring. Hvis OL først mister sin magi, og stationerne begynder at plukke i rettighederne, kan det få drastiske følger på længere sigt for mange af de idrætsgrene og forbund, der i dag næsten udelukkende lever af midler, som genereres via olympiske tv-rettigheder.