Idan Artikel 08.12.2006

Fem elitekommuner på plads

Haderslev, Herning, Hillerød, Randers og Svendborg bliver de første nye Team Danmark elitekommuner efter kommunalreformen.

Skrevet af: Ida Hagemann

Team Danmarks bestyrelse har taget første skridt i lanceringen af den fremtidige støttestrategi, hvor kommunale eliteprojekter skal supplere Team Danmarks nationale elitearbejde. Team Danmark har udvalgt fem nye elitekommuner, som fremover i tæt samarbejde med Team Danmark skal støtte og udvikle kommunernes eliteidræt.

Udvælgelsen af Haderslev, Herning, Hillerød, Randers og Svendborg som elitekommuner beror blandt andet på kommunernes nuværende sportslige potentialer, deres evne til at sammenkoble uddannelse og idræt og endeligt deres politiske vilje til at fremme eliteidræt i de respektive kommuner.

I en pressemeddelelse fra Team Danmark udtaler direktør Michael Andersen, at elitekommunerne skal ”spille en afgørende rolle, når det drejer sig om at skabe de rigtige vækstbetingelser for vores talenter og fremtidige stjerner.”

Flere indsatsområder

Elitekommunerne vil på flere områder øge indsatsen inden for eliteidræt. I samarbejde med Team Danmark skal kommunerne blandt andet:

  • oprette kraftcentre i kommunerne 
  • udvikle eliteskoler
  • udvikle fleksible job-, bolig- og uddannelsesmuligheder for eliteidrætsudøvere
  • styrke og udvikle eliteidrætsklubber og træneruddannelser
  • formidle ekspertviden inden for eliteidræt

Ifølge Team Danmarks vision skal der i 2010 være 20-30 elitekommuner i Danmark. Ud over de netop godkendte elitekommuner er også København, Aalborg, Odense, Århus og Esbjerg elitekommuner.

Guide til kommuner

I forbindelse med den nye eliteidrætslov, som åbner for en mere direkte økonomisk støtte fra kommunerne til eliteidræt, har Team Danmark samtidig udarbejdet et notat, der skal guide kommunerne i arbejdet med at udvikle særlige indsatser for eliteidrætten.

Notatet er ikke kun en guide for de ovennævnte elitekommuner, men for samtlige kommuner, som vil støtte den lokale eliteidræt.