Idan Artikel 26.03.2009

FIFA og UEFA kritiserer dopingregler

FIFA og UEFA kritiserer antidopingagenturet WADA’s såkaldte ’whereabouts’-regler i en fælles udtalelse. Overvågningen er ude af proportion, mener de to forbund. WADA afviser kritikken.

Skrevet af: Ida Hagemann

Den internationale antidopingorganisation, WADA’s, regler om eliteidrætsudøvers pligt til at indberette af opholdsted møder hård kritik fra både det internationale fodboldforbund, FIFA, og det europæiske fodboldforbund, UEFA. WADA’s såkaldte ’whereabouts’-regler omfatter også en meldepligt for holdidrætsudøvere, men ordningens praktiske udformning strider imod FIFA og UEFA’s holdning til overvågning af fodboldspillerne. Det skriver de to organisationer i en fælles pressemeddelelse, der blev udsendt umiddelbart efter UEFA’s eksekutivkomitémøde i København, hvor det europæiske fodboldforbund også afholder sin årlige generalforsamling i denne uge. FIFA og UEFA mener, at WADA's nye regler for ’whereabouts’ er upassende til en holdsport som fodbold, fordi der er en fundamental forskel på, hvor individuelle idrætsudøvere og holdidrætsudøvere opholder sig året rundt. FIFA og UEFA argumenterer for, at hvor individuelle sportsfolks ofte træner alene med stor variation i trænings- og konkurrencelokaliteterne, er en fodboldspiller typisk at finde sammen med resten af holdet på det samme fodboldstadium seks ud af syv dage om ugen. Desuden vil FIFA og UEFA ikke acceptere, at fodboldspillerne bliver dopingkontrolleret under ferie af hensyn til spillernes privatliv.

Heksejagt

FIFA’s præsident, Sepp Blatter, kalder WADA-erklæringen for ’heksejagt’ og møder ifølge BBC opbakning fra den administrerende direktør Gordon Taylor fra The Professionel Football Association (PFA), der mener reglerne krænker spillernes privatliv. 

Ifølge Sepp Blatter, der også sidder i WADA’s bestyrelse, støtter andre holdidrætsgrene som basketball, ishockey og rugby kritikken af ’whereabouts’-reglerne. Samtidig efterlyser FIFA og UEFA et alternativt regelsæt om ’kollektive opholdssteder’, der i højere grad tilgodeser holdsportens infrastruktur, lyder det i pressemeddelelsen.

WADA er bekymret

Ifølge WADA ignorerer fodboldens organisationer realiteterne om doping i sport. 

Hvis man kun kan dopingkontrollere under selve træningen, forpasser man muligheden for at afsløre de idrætsudøvere, som anvender doping uden for træningen, siger WADA-præsident John Fahey i en pressemeddelelse. Han peger desuden på, at flere typer doping hurtigt forsvinder ud af kroppens system og derved ikke kan spores, hvis det ikke bliver testet med det samme. Samtidig understreger WADA dog, at der intet er til hinder for, at spillernes træningssted opgives som det sted, hvor de kan træffes af en uanmeldt dopingkontrol. Ifølge reglerne skal de aktive i topeliten oplyse deres opholdssted en time hvert døgn, så en uanmeldt dopingkontrol kan finde dem. Dette betyder dog ikke, at en uanmeldt dopingkontrol ikke kan finde sted på andre tidspunkter eller steder end denne time.Selvom der også tidligere har været kritik af ’whereabouts’-reglerne, fastholder WADA derfor standardiseringen af dopingkontrollen, som trådte i kraft den 1. januar 2009 og omfatter alle OL-idrætsgrene. De idrætsgrene, som ikke indordner sig efter WADA’s dopingregler, kan i værste fald risikere at blive udelukket fra helt at deltage i OL, som WADA’s generalsekretær, David Howman, påpeger i den engelske avis The Guardian.

DBU-formand indvalgt i UEFA's bestyrelse

Herhjemme støtter DBU-formand Allan Hansen de internationale fodboldforbunds kritik af WADA-reglerne. 

Allan Hansen blev på mødet i København indvalg i UEFA bestyrelse.