Idan Artikel 22.08.2012

FIFA-spidser i reformdebat i Aalborg

Den netop afgåede tyske fodboldformand, Theo Zwanziger, og FIFA’s reformchef Mark Pieth, bliver blandt hovedtalerne på EASM-konferencen i Aalborg, den 18.-21. september.

For første gang er to FIFA-topfolk klar til at møde et bredt internationalt publikum i åben debat om det skandaleramte internationale fodboldforbunds igangværende reformarbejde. Reformerne i FIFA skal effektivisere organisationen og reparere forbundets image efter omfattende korruptionsskandaler i de senere år. Debatten kommer til at foregå som en del af EASM 2012-konferencen i Aalborg i dagene 18.-21. september. Som medarrangør af konference i samarbejde med UCN har Play the Game og Idan haft mulighed for at sætte et betydeligt præg på hovedprogrammet. De op mod 500 delegerede fra sportsmanagement-miljøet i Europa og resten af verden får således lejlighed til at møde det fremtrædende medlem af FIFA’s eksekutivkomité, Theo Zwanziger, som efter for nylig at være trådt af som formand for det tyske fodboldforbund kan hellige sig sit ansvar for det FIFA-udvalg, der skal ændre organisationens vedtægter. En anden bærende kraft i det reformarbejde, hvis resultater endnu er usikre, er den schweiziske ekspert i bekæmpelse og forebyggelse af korruption, professor Mark Pieth, som FIFA har udpeget som formand for en ny Independent Governance Committee (et uafhængigt udvalg for ledelsesformer). Med sin erfaring fra korruptionsbekæmpelse i FN og OECD har Pieth har lagt et ambitiøst program frem, som skal gøre FIFA-organisationen mere gennemsigtig og demokratisk. Begge d’herrer møder indædt modstand i visse FIFA-kredse og har før udtalt sig temmelig åbenhjertigt om forbundets tilstand. Derfor bliver EASM 2012 en enestående mulighed for at få et indblik i de aktuelle udfordringer i international fodboldpolitik.

FIFA i fremtiden

Fodbold kommer også i fokus, når to andre tidligere FIFA-spidser varmer op med en bredere anlagt debat om, hvilke reformer fodbolden og idrætten generelt behøver for at bevare en positiv rolle i samfundet. Tidligere international direktør i FIFA, franskmanden Jérôme Champagne, har i det sidste år engageret sig så stærkt i fodbolddebatten, at mange anser ham for en outsider i kampen om at afløse Sepp Blatter som FIFA-formand i 2015. 

Han får selskab af den tidligere formand for det engelske fodboldforbund FA, Lord David Triesman, som var dybt involveret i Englands forgæves kamp for at få tildelt VM i 2018. Efter en affære, hvor Lord Triesmans private kommentarer om mulig korruption i budprocessen blev optaget på bånd og offentliggjort, måtte han trække sig fra fodboldpolitik. Han har siden leveret markante afsløringer om og kommentarer til FIFA-kulturen.

Flere prominente hovedtalere

Rækken af prominente hovedtalere på EASM 2012 stopper ikke her. 

En af kilderne til den pengerigelighed i topsporten, som er forudsætningen for at korruption kan foregå, er den arabiske region, som i stigende grad investerer i europæisk professionel sport, søger værtskaber for mega-events og fører kandidater til tops i de internationale forbund. Få, om overhovedet nogen, har samme overblik over udviklingen og dens sammenhæng med mellemøstlig politik som James M. Dorsey, mangeårig, garvet udenrigskorrespondent for store internationale medier og for tiden universitetslærer i Singapore. Dorsey’s blog 'The Turbulent World of Middle East Soccer' er en guldgrube af viden, og EASM-deltagere vil opleve ham som en fremragende fortæller.

Fokus på sportsmarketing

På konferencens sidste dag, fredag den 21. september kl. 9, optræder to bannerførere fra den industri, som knytter sig til sporten, sponserer den og tjener sine penge på den. 

Andy Dallin, professor fra University of San Fransisco, vil pege på nye veje i markedsføring ved at fortælle om hvordan man optimerer tilskueroplevelsen. Dallin medbringer tyve års erfaring fra både professionel og amatør-idræt i USA, blandt andet NBA. Han har været konsulent for American Automobile Association, PeopleSoft, Jelly Belly, San Francisco Chronicle og BlueShield of California. På sessionen optræder også den internationale marketingdirektør for et hjemligt erhvervsmæssigt ikon i sporten, nemlig Henning Nielsen fra Hummel.