Idan Artikel 10.05.2007

Firmaidrætten ønsker breddesatsning

I optakten til sommerens europæiske firmaidrætsfestival i Aalborg med over 5000 deltagere efterlyser Dansk Firmaidrætsforbund en handlingsplan for breddeidrætten fra Kulturministeriet.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Dansk Firmaidrætsforbund benytter rollen som vært for årets største internationale idrætsbegivenhed i Danmark, European Company Sports Games 2007, i Aalborg i dagene 27. juni – 1. jul til at slå et slag for en koordineret indsats for breddeidrætten herhjemme. Den europæiske firmaidrætsfestival samler 5.289 deltagere fra 24 lande og 1076 forskellige virksomheder i Aalborg til konkurrencer i 21 forskellige idrætsgrene.

Det er blandt andet sådanne turistøkonomisk interessante begivenheder, regeringen ønsker at trække til landet med den nationale handlingsplan for store idrætsbegivenheder, som kulturminister Brian Mikkelsen (K) lancerede i april med et halehæng på i alt 65 mio. målrettede kroner om året i 2008-2011. Men DFIF-formand Peder Bisgaard tror akkurat som formandskollegaen Søren Møller fra DGI ikke på, at elitens udfoldelser i store sportsbegivenheder på dansk jord vil stimulere idrætsdeltagelsen. ”Ifølge kulturministerens argumentation vil et OL styrke danskernes lyst til at dyrke idræt og dermed også folkesundheden. Elite skaber nemlig bredde, og folk vil strømme til for at dyrke motion, lyder ræsonnementet. Udsagnet savner desværre dokumentation,” skriver Peder Bisgaard i en leder i bladet ’Firmaidræt’.

Ønsker tilsvarende satsning på bredden

DFIF-formanden opfordrer derfor Brian Mikkelsen til at lancere en lignende plan for bredden, hvor der lanceres 65 mio. kr. om året over fire år. 

”Jeg vil faktisk påstå, at det tværtimod er bredden, der skaber eliten. Michael Maze vil formentlig med en guldmedalje om halsen kunne flytte nogle fysisk aktive idrætsudøvere fra andre idrætsgrene til bordtennis, men den fysisk inaktive hr. Jensen vil aldrig begynde at spille bordtennis af denne årsag. I stedet vil hr. Jensen måske begynde at løbe, hvis der fra samfundets side lå en overordnet, langsigtet og koordineret strategi for at få flere til at motionere – og der ikke blot var tale om nogle enkelte kampagner fra nogle enkelte ministerier,” skriver Peder Bisgaard. Kulturminister Brian Mikkelsen bebudede allerede ved fremlæggelsen af handlingsplanen for internationale idrætsbegivenheder, at han senere i år agter at nedsætte et breddeidrætsudvalg, der netop skal se på, hvordan idrætsdeltagelsen kan øges.