Idan Artikel 23.05.2014

Fitness-branchen ser sig styrket som idrætspolitisk aktør

Den kraftige økonomiske styrkelse af Anti Doping Danmark i de kommende år opleves af fitness-sektorens største brancheorganisation, DFHO, som en sejr for den private fitnessbranches rolle som idrætspolitisk aktør.

Skrevet af: Henrik H. Brandt
Nøgleord: Fitness

Den kommercielle danske fitnessbranches største brancheorganisation, Dansk Fitness & Helse Organisation, (DFHO) fremhævede på sit årsmøde i København, den 21. maj den politiske stemmeaftale om at øge bevillingerne til Anti Doping Danmark i de kommende år som en idrætspolitisk sejr og et bevis på, at fitness-branchen har etableret sig som idrætspolitisk aktør.

DFHO-formand Jens Kramer Mikkelsen fokuserede i sin beretning i høj grad på aftalen om at styrke Anti Doping Danmark økonomisk og samtidig sikre finansiering af antidopingindsatsen direkte via tipsmidlerne og ikke som hidtil via et kludetæppe af bidrag fra forskellige aktører.

”Det er et stort fremskridt, at vi er lykkedes med at få formændene i DIF og DGI til at anbefale kulturministeren og de idrætspolitiske ordførere, at ADD skal være fuldt ud finansieret af tipsmidlerne, så dopingkontrol i de kommercielle centre ligestilles med kontrol i de foreningsdrevne centre,” sagde Jens Kramer Mikkelsen. 

Trods sin tilfredshed med styrkelsen af ADD erkendte DFHO-formanden dog, at der fortsat er et stykke vej, før DFHO har nået sit mål om fuld offentlig finansiering af dopingindsatsen også i de kommercielle centre.

Også et andet element i den såkaldte politiske stemmeaftale om fremtidens økonomi og struktur på idrætsområdet blev fremhævet af Jens Kramer Mikkelsen, nemlig det forhold, at aftalen lægger op til en mere systematisk indsats i forhold til udsatte grupper og andre grupper med svag idrætsdeltagelse.

DFHO havde til udredningen foreslået en statslig idrætspulje til formålet, og selv om denne pulje i første omgang bliver beskeden rent økonomisk, ser DFHO puljen som endnu en anerkendelse af den kommercielle fitnesssektor som idrætspolitisk aktør:

”Jeg behøver ikke lægge skjul på, at forslaget naturligvis også har sine rødder i DFHO’s interesse i at udvikle markedet for de private fitnesscentre ved at skabe de bedste rammevilkår for et offentligt/privat samarbejde på idrætsområdet,” sagde Jens Kramer Mikkelsen.

Tre mærkesager

DFHO’s medlemscentre tæller ifølge DFHO’s egne opgørelser ca. 600.000 fitnesskunder, hvilket på årsmødet fik DFHO-formanden til at betegne fitness som Danmarks største idrætsgren og DFHO som ’den tredje partner’ som supplement til DIF og DGI i det idrætspolitiske billede.

I hvor høj grad DFHO kan leve op til denne status, vil afspejle sig, når DFHO i de kommende år arbejder for sine tre erklærede mærkesager, som er udviklet på baggrund af en rundspørge i medlemskredsen:

  1. Fuld offentlig finansiering af antidopingarbejdet
  2. Skattefrihed for arbejdsgiverbetalt motion
  3. Sikring af branchen mod unfair konkurrence

Andre resultater, som DFHO har opnået i sine første leveår, er blandt andet overenskomster for branchens ansatte samt etableringen af en erhvervsfaglig grunduddannelse som fitnessinstruktør.

DFHO’s bestyrelse på syv medlemmer tæller såvel repræsentanter for de store kæder Fitness World og fitness dk samt repræsentanter for mindre kæder og enkeltstående centre. DFHO’s samlede kontingentindtægter er på 1,15 mio. kr., som primært går til opretholdelse af brancheforeningens sekretariatsfunktion hos Dansk Erhverv.