Idan Artikel 11.09.2006

Fitnessbranchen får et ambitiøst talerør

Initiativtagerne til fitness-sektorens nye brancheforening, DFHO, fremlagde i weekenden en ambitiøs målsætning for større politisk indflydelse og troværdighed til fitness-sektoren.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Tilsyneladende bliver den største udfordring for den nyetablerede Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO) at få fodslag i egne rækker om brancheforeningen, der vil samle landets fitness-centre for at give sektoren større politisk indflydelse.

Målsætningen er at organisere mindst halvdelen af landets ca. 460 fitness-centre inden 2012 og fremstå som talerør for branchen – akkurat som DIF og DGI står som talerør for foreningslivet.

Udfordringen er, at foreningen skal formå at mobilisere disse medlemmer uden endnu at have konkrete resultater at fremvise over for en sektor, der historisk har været fragmenteret og præget af indbyrdes modsætninger og lokale konkurrenceforhold.

Foreløbig er bagmændene med Københavns tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen og nogle af sektorens mest erfarne ledere taget på charmeoffensiv i egne rækker for at få opbakning til ideen.

Ny idrætspolitisk spiller

DFHO satser på at få mindst 100 centre til at betale kontingentet på 600-1000 kr. om måneden (alt efter antal centre pr. kæde) allerede i år, så DFHO hurtigt får gennemslagskraft og økonomiske muskler. Lykkes DFHO med dette forehavende, har det danske idrætsbillede fået en ny spiller med potentiale til at rokke ved foreningslivets traditionelle rolle som altoverskyggende indehaver af hovedrollen i den offentlige idrætspolitik.

Organisationens set up virker fra første færd ambitiøst og gennemarbejdet. Den erfarne politiker og erhvervsmand Jens Kramer Mikkelsen har accepteret posten som formand, og DFHO har sikret sig et erfarent serviceapparat i ryggen med medlemskab og sekretariat hos erhvervsorganisationen HTSI, der repræsenterer 61 brancheorganisationer og i alt 13.000 virksomheder.

”Det er ikke hver dag, der stiftes en brancheforening på et felt med så enorm vækst og potentiale. Sektoren oplever næsten kinesiske vækstrater i en tid med øget fokus på sundhed, forebyggelse og velvære. Der ville også være vækst uden en brancheforening, men det er rigtigt set, at slå kludene sammen og professionalisere samarbejdet netop nu,"  sagde Jens Kramer Mikkelsen, da bestyrelsen i den nye brancheforening fredag præsenterede sig for kollegerne i forbindelse med ’Nike Convention’ i Taastrup.

De øvrige medlemmer af den stiftende DFHO-bestyrelse er alle erfarne ledere fra fitness-sektoren.

DFHO er samtidig optaget i fitness-sektorens globale brancheorganisation, International Health, Racquet and Sportsclub Association (IHRSA). Dermed får den danske sektor adgang til nøgletal og erfaring fra en branche, der på verdensplan udgøres af næsten 94.000 centre.

Enorm vækst

Branchen er i enorm vækst, eksempelvis i USA, hvor den samlede omsætning ifølge IHRSA-direktør Herman Rutgers har passeret 16 mia. dollars i medlemsgebyrer alene. IHRSA anser udviklingen i Danmark som så interessant, at Rutgers personligt deltog på fredagens informationsmøde i Taastrup.

Ifølge Rutgers investeres der i disse år enorme milliardbeløb i sektoren verden over. Seneste ubekræftede rygte går på, at verdens største fitnesskæde, Fitness First, med over 1,2 mio. medlemmer er på vej ind på det danske marked som ny ejer af SATS, der er sat til salg af kapitalfonden Nordic Capital.

Det er netop branchens vækst og økonomiske medvind i de senere år samt kommunalreformen og den stigende fokus i sundhedssektoren på partnerskaber om fysisk aktivitet i forebyggelse og behandling, som har skabt grobund for den nye brancheforening.

Bagmændene bag DFHO understreger, at de ikke anser sig som konkurrent til foreningslivet, og at DFHO i princippet også er åben for fysioterapicentre og foreninger med fitness på programmet.

Ikke desto mindre er det oplagt, at konkurrencen fra foreninger med offentlige tilskud i ryggen i form af aktivitets- og lokaletilskud på længere sigt kan blive en væsentlig mærkesag for DFHO.