Idan Artikel 15.09.2005

Fodbold skærper dopingindsats

Den internationale sportsdomstol, CAS, får nu mulighed for at gå fodboldens dopingregler efter i sømmene.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Det internationale fodboldforbund (FIFA) har efter flere års tovtrækkerier med det internationale antidopingagentur, WADA, endelig formelt anerkendt WADA’s mulighed for at intervenere i fodboldens dopingdomme ved at sende domme til afprøvning ved den internationale sportsdomstol CAS.

WADA og FIFA er dog fortsat ikke enige om selve straframmen for dopingforseelser, men parterne er nu blevet enige om at lade CAS vurdere, om FIFA’s lempeligere karantæneregler end de fleste andre idrætsgrenes overholder rammerne fra WADA-kodekset.

"Hvis CAS vurderer, at FIFA’s regler ikke er i overensstemmelse med WADA-kodekset, får FIFA mulighed for at rette reglerne til," sagde WADA-præsident Dick Pound efter WADA’s eksekutivkomitémøde i sidste uge.

Undgår konfrontation

 Det ser således ud til, at såvel CAS som FIFA vil gøre alt for at undgå en decideret konfrontation, som i sidste ende kan underminere fodboldens olympiske status. Idrætsgrene, som ikke overholder WADA-kodekset, står til udelukkelse fra OL.

Fodbold er uhyre vigtig for WADA at få med i de fælles dopingregler, fordi sporten både folkeligt og økonomisk er den vigtigste i verden. Der blev i 2004 foretaget 22.329 dopingkontroller i fodbold, hvoraf 203 var positive og 88 resulterede i karantæner. Det samlede antal professionelle fodboldspillere i verden menes til sammenligning at være på omkring 38.000.

Som led i den skærpede antidopingindsats i fodbold har det europæiske fodboldforbund, UEFA, for første gang indført uanmeldte dopingkontroller hos de 32 klubber i dette års Champions League. Klubberne skal hver uge informere UEFA om spillerens opholdssted. Spillere, som udtages til kontrol, har 60 minutter til at melde sig.