Idan Artikel 03.05.2011

Fokus på breddeidrætskommuner

Breddeidrætskommunerne har været i gang i et år. De første delresultater blev præsenteret på Kulturministeriet og Nordea-fondens breddeidrætskonference.

Skrevet af: Ditte Toft

Siden sidste år har syv breddeidrætskommuner udvalgt af Kulturministeriet og Nordea-fonden arbejdet på at udvikle en bred vifte nye idrætsaktiviteter for hele befolkningen. De syv kommuner og deres i alt 67 projekter stod i centrum, da 170 deltagere fra kommuner, idrætsorganisationer, idrætssamvirker, universiteter og andre institutioner satte hinanden stævne ved Kulturministeriet og Nordea-fondens breddeidrætskonference i Aalborg den 28. april. Konsulentfirmaet TSE Consulting præsenterede midtvejsevalueringen af de syv kommuner, Aalborg, Faaborg-Midtfyn, Gentofte, Køge, Slagelse, Varde og Viborg Kommune, som er en foreløbig status på de 67 projekter og deres opstart. Kun fem projekter er afsluttet, mens resten er i gang eller i opstarten. Projekterne spænder vidt fra fokus på idrætssvage grupper over udvikling af faciliteter til idræt for børn og unge, På baggrund af de foreløbige erfaringer fra projekterne peger midtvejsevalueringen på tre vigtige pointer i forhold til opstartsprocessen:

  • Det er vigtigt at inddrage eksterne samarbejdspartnere tidligt i opstartsprocessen for at indsamle viden om deres ressourcer og engagement samt for at skabe ejerskab.
  • For at kunne tilpasse projekterne undervejs, når der kommer ny viden og erfaring ind, er det vigtigt at projektbeskrivelserne er rummelige og har en vis elasticitet.
  • Det er vigtigt at have fokus på samarbejdet mellem kommunen og foreningslivet som ekstern partner, men også på samarbejdet mellem de forskellige forvaltninger, der er involveret i kommunen.

På konferencen fremhævede TSE Consulting samtidig betydningen af stabile nøglepersoner i de enkelte breddeidrætskommuner, da personudskiftning har vist sig at være afgørende for, om projekterne er kommet godt fra land rundt i kommunerne.

Spørg kommunerne

Der var stor vægt på at deltagerne kunne komme tæt på de enkelte projekter og høre mere om f.eks. idræt for unge jobsøgende i Varde, Familiesport i Gentofte, facilitetsanalyse i Aalborg. ’Speeddating’ med breddeidrætskommunerne på konferenceprogrammet åbnede for, at deltagerne kunne spørge breddeidrætskommunerne direkte til udvalgte af de mange projekter og de foreløbige erfaringer. 

Det store fokus på netværksarbejde omkring de enkelte kommuners projekter gav mindre tid til overordnet debat om de overordnede linjer omkring breddeidrætskommunerne.Men i forbindelse med den afsluttende paneldiskussion med politiske repræsentanter fra de syv breddeidrætskommuner og følgegruppen i form af direktør for Lokale- og Anlægsfonden, Torben Frølich, professor fra Københavns Universitet, Else Trangbæk, og professor Bjarne Ibsen fra Syddansk Universitet, stillede sidstnævnte spørgsmålstegn ved, om de investerede 43 mio. kr., som blot udgør 1 pct. af de penge, der bruges på idrætten, er nok til at gøre en forskel, eller om der skal mere til. Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, Lene Høsthaab, fremhævede desuden, at breddeidrætsprojekterne blot er én af de brikker, der kan være med til at løfte breddeidrætten. Der er i kommunerne også behov for at gøre op med kassetænkningen på området. Projektperioden for breddeidrætskommunerne slutter ved udgangen af 2011, og slutevalueringen præsenteres i foråret 2012. 

Læs mere

 
 
Hent midtvejsevaluerinngen af breddeidrætskommunerneLæs mere om bl.a. breddeidrætskommunernes projekter