Idan Artikel 21.06.2012

Forældre ønsker mere idræt i folkeskolen

Forældre i de danske børnefamilier oplever, at børn i Danmark generelt trives godt, viser en ny undersøgelse fra Mandag Morgen og TrygFonden. Flere idrætstimer er i folkeskolen er dog på ønskelisten blandt forældrene.

Skrevet af: Ditte Toft

Mandag Morgen og TrygFonden har netop offentliggjort en rapport, som undersøger danskernes holdning til børnelivet i Danmark. Ifølge de danske forældre trives børnene rigtig godt, de har gode rammer i form af familie, institution, skole og lokalområde, og de er generelt i god udvikling. Blandt de få ting, flertallet af forældrene ønsker at ændre, er antallet af idrætstimer i folkeskolen. Sat over for en liste med 13 udsagn om forandringer i folkeskolen scorer mere idræt højt, og hele 72 pct. af forældrene synes det er en meget god eller overvejende god ide med flere idrætstimer i folkeskolen. Ligeledes er ønsket om, at børn i daginstitutioner lærer at sætte pris på bevægelse og fysisk aktivitet højt prioriteret blandt forældrene

Alle børn har en cykel

Rapporten går tæt på børnenes liv i de arenaer, hvor de opholder sig i dagligdagen: Familien, institutioner og skolen. Men undersøgelsen belyser kun i glimt børnenes fritidsliv, herunder idræt og bevægelse. 

Ifølge undersøgelsen er forældrene generelt meget tilfredse med børnenes daginstitutioner og skoler, og mange vælger den lokale folkeskole pga. nærhed og muligheden for, at børnene kan lege med andre fra kvarteret. I familien har børnene gode fysiske rammer og materielle goder i form af eksempelvis eget værelse og elektronisk udstyr som computer og tv. En sikker topscorer over ting, som flest børn har, er en cykel, som hele 96 pct. af børnene har. Børnenes mange timer foran computer- og tv-skærmen får forældrene til at ytre ønske om, at børnene i større grad læser bøger, men også er mere udendørs. 49 pct. af forældrene så gerne, at børnene brugte mere tid på at være udendørs. Godt en tredjedel af forældrene så ligeledes gerne, at børnene også dyrkede mere sport. Hen over spisebordet er snakken om og med børnene central. Snak om deres dag, deres venner, familiens fælles oplevelser og fælles interesser, herunder sport, er de vigtigste samtaleemner ved middagsbordet i familierne.