Forbud mod online-sportsspil er forfatningsstridigt
Det tyske statsmonopol på sportsspil, Oddset, strider mod de private spiludbyderes interesser, har den tyske forfatningsdomstol afgjort i en principiel kendelse. Samtidig legaliserer Tjekkiet online-spil.
I Tyskland er det statlige spillemonopol kommet under alvorligt pres, efter at den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe har kendt den tyske udgave af Oddset forfatningsstridig i sin nuværende form.
Ifølge domstolen krænker spillemonopolet, som de er udformet i dag, de private spiludbyderes interesser, fordi det efter domstolens mening først og fremmest tilgodesr statens økonomiske interesser.
Delstaten Bayern, der sad på anklagebænken, skal derfor gøre en mere målrettet indsats for at begrænse ludomani, hvis monopolet skal kunne opretholdes. Alternativet er, at åbne spillemarkedet for private spiludbydere inden udgangen af 2007.
Dommen er en delvis sejr for de private bettingfirmaer, der dog ikke havde held med at åbne det tyske marked inden VM i fodbold.
Tjekkiet liberaliserer spillelovgivning
Til gengæld har Tjekkiet besluttet at gennemføre en liberalisering af online-sportsspil i løbet af 2006 og derved hente indtægter på statslige afgifter i forbindelse med spil på VM i fodbold.
Tjekkiet har tidligere forbudt online-spil for at kunne beskytte mindreårige, men oplevede i stedet, at de internationale spillefirmaer satte sig på en stor del af markedet.
Forskellige strategier
Udviklingen i Tyskland og Tjekkiet er blot de to seneste eksempler på, at de statslige spillemonopoler er under stigende pres fra de internetbårne bettingfirmaer og casinoer.
Reaktionen har været forskellig fra land til land. Mens nogle liberaliserer reglerne, prøver andre at dæmme op for udviklingen med nye forbud. F.eks. har Sverige forbudt omtale af udenlandske spillefirmaers odds i dagspressen. Et tiltag, som dagbladene Aftonbladet og Expressen mener er i strid med trykkefriheden.
Pænt regnskab for Tipstjenesten
Herhjemme afspejler den øgede konkurrence fra de internationale spiludbydere sig endnu ikke i Tipstjenestens regnskab.
Således nåede omsætningen 9,866 milliarder kroner i 2005, mens overskuddet til idræts- og kulturformål var på cirka 1,6 milliarder kroner.