Idan Artikel 21.09.2010

Forrentningen af events er faldet drastisk

Analyse: Forholdet mellem den offentlige investering og de positive samfundsøkonomiske effekter er kraftigt forringet siden opstarten af regeringens handlingsplan for at tiltrække internationale idrætsbegivenheder til Danmark.

Sport Event Denmarks seneste opgørelse over samfundsøkonomiske gevinster forbundet med afholdelse af internationale sportsbegivenheder i Danmark viser et kraftigt faldende samfundsøkonomisk afkast for internationale sportsbegivenheder i Danmark i årene 2006-2009. Rapporten 'Sport Event Denmark, Effektanalyser 2006-2009, Den Røde Tråd' sammenfatter ni effektanalyser af større internationale idrætsbegivenheder i perioden med IOC-Kongressen i 2009 og VM i idrætsgymnastik i 2006 som de to største begivenheder. Ifølge analysen har de ni begivenheder samlet – alt efter opgørelsesmetode – haft et såkaldt Return on Investment (ROI) på 1,89 (bruttoværditilvækst i forhold til offentlige tilskud) eller 2,75 (turismeomsætning i forhold til offentlige tilskud). Det sidstnævnte tal viser altså arrangementernes samlede turismeomsætning i forhold til de offentlige tilskud i form af kontanter eller indirekte tilskud til begivenhederne. Den samlede turismeomsætning ved de ni events er opgjort til 179,2 mio. kr., hvoraf 159,2 mio. kr. var udenlandsk turismeomsætning. Ifølge rapporten udgjorde den samlede offentlige subventionering af de ni events 63,3 mio. kr.

Forstærket offentlig satsning

Sport Event Denmark har med iværksættelsen af regeringens handlingsplan for at tiltrække internationale idrætsbegivenheder til Danmark i årene 2008-2011 fået betydeligt større økonomiske muskler med en budgetstigning fra 10 til 45 mio. kr. om året. Den offentlige satsning har da også resulteret i, at der siden 2008 er afviklet store begivenheder som VM i brydning, VM i taekwondo og IOC-kongressen i Danmark. I 2011 finder endnu større begivenheder som VM i landevejscykling og U/21 EM-slutrunden i fodbold vej til Danmark. Disse begivenheder var ikke kommet til Danmark uden den forstærkede offentlige satsning. 

Sammenfatningen viser da også, at der har været en lang række positive 'ikke-økonomiske' effekter af de internationale begivenheder, såsom generel tilfredshed med arrangementerne og værtslandet blandt deltagere og publikum. På trods af den positive fremstilling, er det dog vanskeligt at foretage nogen entydig positiv konklusion om værdien af den forstærkede offentlige satsning.

Drastisk faldende afkast

Tidligere effektanalyser fra Sport Event Denmark dokumenterer, at nok har satsningen fra Sport Event Denmark i samarbejde med en række kommuner bidraget til at trække flere og større begivenheder til landet i de senere år, men samtidig er det samfundsøkonomiske afkast af begivenhederne reduceret ganske dramatisk i takt med de stigende offentlige tilskud.

I 2007 offentliggjorde Sport Event Denmark en analyse af 22 internationale idrætsbegivenheder i Danmark i 2006 (herunder VM i idrætsgymnastik, som også er med i den nye rapport og trækker det gennemsnitlige ROI for perioden 2006-2009 op). 

Dengang viste tallene, at den udenlandske turismeomsætning af de 22 events var på 74,1 mio. kr., men da de offentlige tilskud til arrangementerne samtidig var langt mindre end i dag, havde de 22 events i 2006 en såkaldt Retur On Investment på 6,29 (udenlandsk bruttoværditilvækst i forhold til offentlig støtte) eller 8,15 (udenlandsk turismeomsætning i forhold til offentlig støtte) med tilsvarende beregningsmetoder som i den nye rapport. I 2007-rapporten var ROI tilmed beregnet på basis af udenlandsk turismeomsætning, mens rapporten fra 2010 beregner ROI på basis af den samlede turismeomsætning inkl. den indenlandske omsætning. Går man tilbage til årene 1998-2005, da Sport Event Denmarks (Idrætsfonden Danmark) budget var endnu mindre, gav 19 internationale events, som Sport Event Denmark foretog beregninger på, Return on Investment på hhv. 10,25 og 14,47 ifølge rapporten 'Den røde tråd 1998-2005'. ROI-tallene viser ikke noget om de enkelte events’ økonomiske resultater og effekter i øvrigt i forhold til medieværdi, prestige, signalværdi, værtsbyprofilering, og derfor kan man alt efter smag og behag sagtens forsvare den forstærkede danske eventsatsning. Men man kan samtidig entydigt konkludere, at det direkte samfundsøkonomiske afkast af de internationale idrætsbegivenheder, der er kommet til Danmark i årene med regeringens handlingsplan, er voldsomt reduceret. 

Læs mere