Fysisk aktivitet som behandling
Med en bevilling på 40 mio. kr. fra TrygFonden skal det nye center, TrygFondens Center for Aktiv Sundhed, forske i fysisk aktivitet som led i behandlingen af kroniske sygdomme.
Centeret bliver etableret med en bevilling på 40 mio. kr. fra TrygFonden og skal over de kommende tre til fire år se nærmere på, hvordan fysisk aktivitet kan indgå som led i behandlingsforløb af kroniske sygdomme som type 2-diabetes, kræft, hjertekarsygdomme, lungesygdomme og psykiske sygdomme. Gennem fysiske træningsprogrammer skal det bl.a. undersøges, hvordan patienterne med fysisk aktivitet kan blive raske eller lindre sygdommen.
Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen kommer til at stå i spidsen for centeret, der skal ligge i tilknytning til Rigshospitalet i København.
”Potentialet i fysisk træning som behandlingsform har vi meget lidt viden om. Hvilken helbredende effekt har motion? Hvor hårdt og hvor længe skal man træne, når man allerede har en alvorlig sygdom? Og hvordan får man patienter til at træne på egen hånd uden en behandler ved sin side? Det er bare nogle af de spørgsmål, TrygFondens Center for Aktiv Sundhed skal finde svar på,” siger Bente Klarlund Pedersen i TrygFondens pressemeddelelse, hvor hun samtidig udtrykker forventning om internationalt banebrydende resultater til glæde for kronisk syge.
Københavns Kommune bliver såkaldt modelkommune i projektet. Det betyder, at kommunen i praksis skal afprøve resultaterne fra forskningscenterets laboratorium.
Projektets mål er, at resultaterne, hvis de viser sig positive, kan være med til at indarbejde fysisk aktivitet som en del af behandlingen af sygdomme i det danske sundhedssystem, så faggrupper som fysioterapeuter, social- og sundhedsassistenter, læger og andet sundhedsfagligt personale vil anvende det som led i behandlingen af patienter.