Idan Artikel 15.12.2005

Hård medfart til kunstgræs

En undersøgelse blandt 359 norske kontraktspillere afslører store betænkeligheder ved fodboldspil på kunstgræs. Der er gået faglig kamp i debatten.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Kunstgræs på fodboldens opvisningsbaner er et stadigt mere aktuelt tema i Norden, efterhånden som fodbold udvikler sig til en vintersport med turneringskampe i blandt andet Royal League næsten året rundt.

I Norge, hvor klimaet ikke fremmer lækre græsbaner, har tre klubber i de to bedste rækker (Odd Grenland, Aalesund og Tønsberg) allerede installeret kunstgræs på deres opvisningsanlæg, lige som kunstgræs er et varmt tema ved alle stadionmoderniseringer.

Men spillerne er langt fra begejstrede for de nye tider, viser en anonym spørgeskemaundersøgelse, som 359 kontraktspillere har deltaget i for den norske spillerforening, NISO.

74 procent af de adspurgte mener, at kunstgræs øger risikoen for skader, og hele 41 procent hævder, at de rent faktisk har oplevet skader som følge af spil på kunstgræs. Yderligere 31 procent mener, at de har fået skader som følge af hyppige skift mellem kunstgræs og naturligt græs.

Brugbart alternativ uden for sæsonen

 80 procent af spillerne accepterer kunstgræs som et brugbart alternativ ved træning og træningskampe i sæsonforberedelserne, men kun én ud af fem spillere har lyst til at optræde på kunstgræs i mere end halvdelen af året.

De adspurgte skulle i undersøgelsen angive deres position på banen, og det er karakteristisk, at specielt målmænd og forsvarere er negative over for det kunstige underlag, mens midtbanespillere og angribere har det bedre med at spille på kunstgræs.

NISO er stærkt utilfreds med, at kun 15 procent af spillerne overhovedet har været konsulteret i spørgsmål om anlæg af baner med kunstgræs, da underlaget naturligt er en væsentlig faktor for spillernes arbejdsmiljø. 55 procent har ikke været taget med på råd af arbejdsgiverne, mens spørgsmålet aldrig har været aktuelt for de sidste 30 procent af spillerne.