Hårdt angreb på kritisk journalistik
Samtidig med at FIFA smider to korrupte bestyrelsesmedlemmer på porten, bliver Sunday Times og BBC hjemme i England angrebet for at sætte kritisk fokus på korruptionen i FIFA.
FIFA’s etiske komité har torsdag udelukket bestyrelsesmedlemmerne Reynald Temarii fra Tahiti og Amos Adamu fra Nigeria fra alle fodboldaktiviteter i henholdsvis ét og tre år. Dertil kommer udelukkelser af fire tidligere bestyrelsesmedlemmer. Karantænerne kommer som reaktion på, at den britiske avis The Sunday Times bl.a. afslørede, hvordan de to FIFA-topledere var klar til at sælge deres stemmer i forbindelse med den forestående udvælgelse af værtslande for VM i fodbold i 2018 og 2022. Men selv om afsløringerne er grundlaget for eksklusionerne, lød der ikke nogen tak fra FIFA’s hovedkvarter i Schweiz, hvor formanden for FIFA’s etiske komité, Claudio Sulser, derimod hævdede, at The Sunday Times havde manipuleret med dokumentationen uden nærmere at angive hvordan.
Frygt for Englands VM-chancer
At FIFA ikke er glad for at få sine problemer udstillet, kan ikke komme bag på nogen med kendskab til organisationen. Mere overraskende er det, at de engelske journalisters kritiske søgelys på forholdene i FIFA nu bliver hårdt angrebet fra officielt hold i England.
Kritikerne frygter, at engelske journalisters kulegravning af forholdene i FIFA vil skade Englands aktuelle kandidatur til VM-værtskabet i 2018. Kritikken retter sig mod The Sunday Times artikler, men frem for alt mod BBC's endnu ikke sendte dokumentarprogram om FIFA’s korruptionsproblemer.
Programmet, der er produceret for BBC Panorama af den undersøgende journalist Andrew Jennings, skal efter planen sendes den 29. november – tre dage, før FIFA tager sin beslutning om placeringen af VM i 2018 og 2022.
'Upatriotisk'
Denne timing kalder den tidligere sportsminister Richard Caborn nu for ’upatriotisk’. I samme spor ligger formanden for komitéen bag det engelske bud, Andy Anson, der mener, at BBC skulle afholde sig fra at sende udsendelsen umiddelbart før afstemningen i FIFA.
”Det er ikke særligt patriotisk af BBC. De kunne have gjort det på et hvilket som helst tidspunkt i de seneste to år eller kommende to år,” siger Andy Anson, der i sidste uge mødtes med chefen for BBC, Mark Thompson, uden at der kom noget ud af mødet. Men ifølge avisen The Telegraph møder kritikken forståelse helt op i den engelske regering. Avisen citerer kilder tæt på premierminister David Cameron for, at man heller ikke i regeringstoppen ønsker udsendelsen sendt nu, fordi den vil kunne resultere i ”maksimal skade” på Englands VM-ansøgning.
Fokus på tidligere korruptionssager
Både Andy Anson og The Telegraphs regeringskilder anklager samtidig udsendelsen for kun at fokusere på tidligere korruptionssager i FIFA.
Det gælder ikke mindst skandalen oven på marketingselskabet ISL’s konkurs, hvor en schweizisk domstol tidligere i år slog fast, at ISL betalte centrale personer i FIFA for at sikre sig tv- og marketingsrettigheder. Andy Anson mener dermed, at de schweiziske domstole og FIFA allerede har taget hånd om sagen – også selv om det aldrig er kommet frem, hvem der modtog bestikkelsen i FIFA. Desuden vil udsendelsen angiveligt sætte fokus på FIFA-vicepræsident Jack Warner, der tidligere har været i søgelyset i forbindelse med hans salg af VM-billetter til overpris uden om de officielle kanaler. En sag, der ikke satte nogen stopper for hans karriere i toppen af international fodbold.
BBC holder fast i udsendelse
Forsøgene på at stoppe de journalistiske undersøgelser af FIFA’s korruptionsproblemer ser ikke umiddelbart ud til at lykkedes. BBC sender indtil videre fortsat udsendelsen som planlagt.
I stedet har komitéen bag den engelske ansøgning sendt et brev til FIFA’s nu blot 22 bestyrelsesmedlemmer, hvor man udtrykker håb om, at de ikke vil straffe den engelske ansøgning på grund af de kritiske engelske medier. Ud over England kæmper Belgien/Holland, Spanien/Portugal og Rusland om værtskabet i 2018, mens Qatar, Japan, Australien, USA og Sydkorea går efter mesterskaberne i 2022.