Idan Artikel 10.09.2013

Hent oplæg fra konferencen 'Fremtidens senioridræt'

Idan har samlet en lang række af præsentationerne fra konferencen 'Fremtidens senioridræt - Mellem ironman og stolemotion', der blev afholdt den 3. september 2013 i Vejen Idrætscenter.

Nedenfor er det muligt at hente de fleste af præsentationerne fra konferencen 'Fremtidens senioridræt - Mellem ironman og stolemotion’, der blev afholdt den 3. september 2013 i Vejen Idrætscenter. Bag konferencen stod Idrættens Analyseinstitut i samarbejde med DGI. 

Titlen og omtalen af præsentationerne er anført, som de stod i programmet.

Fremtidens seniorer - alderdommen er ikke, hvad den har været

Professor, dr.med. Kaare Christensen, Syddansk Universitet

Mange ældre fungerer i dag fysisk og kognitivt bedre i en sen alder end tidligere generationer. Hvorfor ældes vi forskelligt? Hvordan kommer fremtidens forskellige grupper af seniorer til at opfatte og agere i alderdommen? Og hvilke krav vil dette ifølge lederen af Center for Aldringsforskning stille til kvaliteten og udformningen af fremtidens senioridræt?

Hent oplæg (pdf)

Idræt og motion for seniorer - Fysisk træning for livet

 Ekstern lektor ved Syddansk Universitet og selvstændig konsulent Lis Puggaard

Hvor langt kan man ifølge forskningen nå fysisk og funktionsmæssigt med fysisk træning og idræt selv langt op i alderen? Hvad er forskellene på motiver og motivation på forskellige fysiske og aldersmæssige stadier af seniortilværelsen, og hvilke typer af træningstilbud er der behov for?

Hent oplæg (pdf)

Bedre muskler - skarpere hjerne. Senioridrættens oversete potentiale

 Aldringsforsker dr.med. Henning Kirk, seniorkonsulent

Fysisk aktive ældre har ofte såvel en bedre kondition som et større psykisk velbefindende og en bedre hjernefunktion end fysisk inaktive jævnaldrende. Nyere forskning tyder på, at betydningen for hjernens funktion og dermed de ældres sociale og psykologiske velbefindende stiger med alderen. Hvad er perspektiverne for den stadigt mere idrætsaktive seniorgruppes ressourcer og plejebehov i fremtiden?

Hent oplæg (pdf)

Mellem ironman og stolemotion - potentialer og barrierer for senioridrætten

Analytiker og journalist Ditte Toft, Idrættens Analyseinstitut

Idan præsenterer notatet ’Mellem stolemotion og ironman’, som går tæt på udviklingen i seniorernes idrætsvaner og engagement i idrætten på baggrund af en række aktuelle undersøgelser og interview med de væsentligste aktører på senioridrætsområdet. Hvad er de væsentligste potentialer og barrierer for fremtidens senioridræt, og hvordan kan kommuner og aktører styrke deres indsats for senioridrætten i de kommende år?

Hent oplæg (pdf)

Kommunerne og senioridrætten

 Playmaker og projektleder Sport55+ Søren Ørgaard, Aalborg Kommune

Hvordan opleves senioridrætten fra en kommunes bord? Hvad er de største udfordringer og barrierer for at styrke foreningslivet og idrætstilbuddene for seniormålgruppen i fremtiden?

Hent oplæg (pdf)

Senioridræt som målgruppe for faciliteterne

 Planchef Per Schultze, Lokale og Anlægsfonden

Hvilke overvejelser bør arkitekter, kommuner og idrætsfaciliteter gøre sig for at få plads til mere og bedre senioridræt i idrætsfaciliteter, der ofte oprindeligt er bygget og indrettet med hovedfokus på gode rammer for børn og unges idræt?

Hent oplæg (pdf)

Fremtidens senioridræt - hvem leverer varen?

Dorthe Lykke Olesen, LOF  Hent oplæg (pdf)Thomas Ahrentz, Dansk Arbejder Idrætsforbund  Hent oplæg (pdf)Ann Baunbæk Hansen, Dansk Firmaidrætsforbund  Hent oplæg (pdf)Anders Kragh Jespersen, DGI  Hent oplæg (pdf)