Holbæk Kommune følger aktiviteten i alle idrætsanlæg med kameraer
Som en af de første i Danmark har Holbæk Kommune sat kameraer op i alle kommunale idrætsanlæg for at følge med i, om alle de tider, der er booket i anlæggene, også bliver brugt. Alle data fra kameraerne er tilgængelige på kommunens hjemmeside, og Idrættens Analyseinstitut følger projektet for at udvikle metoder til, hvordan kameradata bedst kan bruges til at åbne anlæggene for flere brugere.
Holbæk Kommune går forrest i arbejdet for at sikre en bedre udnyttelse af de kommunale idrætsfaciliteter og har nu sat kameraer op i alle kommunens idrætsanlæg for at følge med i, hvor meget de bliver brugt for at få gjort plads til flere borgere, der ønsker at bevæge sig.
”Fælles for både idrætsfaciliteter og kommunen er, at alle gerne vil have faciliteterne brugt. Hallerne vil gerne have udfyldt deres tider, og vi som kommune vil jo gerne have, at så mange som muligt får mulighed for at bruge faciliteterne og være i bevægelse,” fortæller Morten Hørlyck Augustesen, idræts- og foreningskonsulent i Holbæk Kommune.
Projektet er sat i gang på baggrund af en undersøgelse fra 2017, hvor Idrættens Analyseinstitut (Idan) undersøgte hvor meget idrætsanlæg blev brugt i en række kommuner herunder Holbæk Kommune. Undersøgelsen viste blandt andet, at idrætshallerne, på trods af at være booket næsten 100 pct. af tiden, ofte stod ubenyttet hen. Ifølge undersøgelsen blev næsten 30 pct. af den bookede tid ikke benyttet.
”Efter SDU og Idan havde lavet projektet i 2017, blev der i Holbæk Kommune igangsat et pilotprojekt for i alt ni haller og baner, hvor det var frivilligt, om man ville være med eller ej,” fortæller Morten Hørlyck Augustesen.
På baggrund af resultaterne fra pilotprojektet er kameraerne nu blevet rullet ud til resten af kommunens idrætsfaciliteter i et samarbejde med Lokale og Anlægsfonden (LOA), der har indkøbt cirka 100 kameraer til formålet.
Foreninger og skoler har allerede frigjort tid til andre
For kommunen er det vigtigt at fremstå transparente og lægge alle resultater frem, så kameraerne ikke bliver opfattet som overvågning af borgerne.
”Det er meget vigtigt for os at fortælle, at det ikke handler om overvågning, hvor vi kan se, hvem der er på banen, men om, at vi kan se, at der er nogen på banen. Derfor gør vi også dataene offentligt tilgængelige på kommunens hjemmeside. Det handler om transparens,” siger Morten Hørlyck Augustesen.
Han fortæller, at indtil videre har kommunen ikke oplevet nogen problemer i forhold til kameraerne, fordi alle kan se potentialet i det, og at det giver mening at få nogle data, der reelt belyser, hvordan idrætsfaciliteterne bliver brugt.
Ifølge Morten Hørlyck Augustesen er der allerede blevet frigivet 181 timer pr. uge i tidsrummet 08:00-15:00. Det er dog ikke sket på baggrund af data fra aktivitetskameraerne, men den bevidsthed, som projektet og opsætningen af kameraerne har skabt.
”De timer der allerede er frigivet, er kommet på baggrund af, at foreninger og skoler nu selv har gransket deres behov for tider. Bare det, at der aktivt er taget stilling til, om man er der eller ej, har frigjort timerne,” siger Morten Hørlyck Augustesen.
Idrættens Analyseinstitut skal udvikle løsninger på, hvordan kameradata kan bruges
Idan følger projektet for at udlede, hvordan aktivitetskameraerne strategisk kan bruges i fremtiden.
”Mange kommuner har købt kameraer, men ingen ved helt, hvordan de skal bruge de data, som de genererer,” fortæller Peter Forsberg, senioranalytiker hos Idan.
”Idan skal sørge for, at aktivitetskameraerne bliver brugt aktivt på et ledelsesplan til at finde ud af, hvordan en kommunes idrætsfaciliteter bliver brugt, og om de bliver brugt. Det er derfor ikke et myndighedsredskab, men et monitoreringsredskab,” forklarer han.
I Holbæk Kommune er holdningen også, at projektet er en løbende proces.
”Der er ingen specifikke målsætninger om, at så og så mange skal i hallerne. Målet er, at vi vil udnytte faciliteterne bedst muligt,” fortæller Morten Hørlyck Augustesen.