Idan Kommentar 07.06.2017

Hvorfor Idrættens Dag på Folkemødet?

Kommentar: Engang imellem skygger idrættens fascination og status som ’den gode sag’ for muligheden for en god og intens debat, om vi da ikke kan gøre tingene bedre? Derfor er der behov for at diskutere idrættens udfordringer og potentialer som en del af programmet for Folkemødet på Bornholm.

Som to af de væsentlige aktører i forhold til nytænkning, viden, inspiration og debat i idrætssektoren i Danmark er Lokale og Anlægsfonden og Idrættens Analyseinstitut (Idan) glade for at kunne byde velkommen til den første udgave af Idrættens Dag på Folkemødet.

Idræt spiller direkte eller indirekte en væsentlig rolle i de fleste danskeres hverdag.

Idrætsfaget og idræt og bevægelse hører til blandt folkeskolens største aktiviteter, og den organiserede idræt er samlet set måske Danmarks største folkelige bevægelse, selv om foreningerne samtidig er i stigende konkurrence med nye organiseringsformer og aktiviteter.

Samtidig dukker idrætten næsten altid op et eller andet sted i billedet, når politikerne diskuterer samfundets overordnede udfordringer som folkesundhed, integration, social inklusion, læring, vækst, turisme, arkitektur og byplanlægning.

Alle er i princippet enige om, at idrætten kan en hel masse og er vigtig for samfundet. Idrætten er med andre ord ’den gode sag’. Måske skygger denne glæde og fascination af idrætten engang imellem for det forhold, at langt fra alle strukturer eller beslutninger i idrætten er optimale eller tidssvarende?

Behov for kritisk debat

Der er behov for en kritisk debat om ressourcefordeling og finansiering, om investeringer i infrastruktur og faciliteter, om ulighed og bæredygtighed, for slet ikke at tale om de storpolitiske implikationer, når vi mødes til idræt på de internationale arenaer.

Der er i virkeligheden mange ting, vi kan gøre bedre i idrætten, og der er heldigvis mange aktører, der hver dag arbejder på at forbedre danskernes adgang til og muligheder for at dyrke idræt. Derfor skal idrætten naturligvis have sin egen plads på Folkemødet.

Vel mødt til Idrættens Dag på Folkemødet i Pilekroen, Pilegade 8 i Allinge. Vi glæder os til at deltage i debatterne sammen med mange kvalificerede debattører og til at møde et forhåbentlig engageret publikum. Moderator for dagen er journalist og forlagsdirektør Olav Skaaning Andersen.

Esben Danielsen er direktør for Lokale og Anlægsfonden

Henrik H. Brandt er direktør for Idrættens Analyseinstitut

Læs mere